“Снежанка” в лятното кино

снежанка_2Тази вечер, 7 септември 2918 г.,  от 19.30 часа лятното кино в Ямбол ще представи черно-бялата приказка “Снежанка” на Пабло Бергер. Входът е свободен. Прожекцията е част от поредното издание на “София филм фест на път”.

Режисьор – Пабло Бергер
Сценарий – Пабло Бергер
Оператор –  Кико де ла Рика
В ролите – Макарена Гарсия, Марибел Верду, Даниел Хименес Качо, Анхела Молина, Инма Куеста
Продуценти –  Ивон Корменсана, Жером Видал и Пабло Бергер

Награди и номинации

Сан Себастиан ‘12 – Най-добра актриса (Марибел Верду), специалната награда на журито и номинация за „Златна раковина”; Талин ’12 – Номинация за Голямата награда; Торонто ’12 – Номинации за Откритие и наградата на ФИПРЕССИ

Младата Кармен е нашата Снежанка – дъщеря на някогашния славен матадор Антонио Вилялта, който е осакатен по време на корида, а след това губи и съпругата си при раждането на единственото им дете. Кармен е отгледана от баба си – танцьорка на фламенко, страда от тираничната си мащеха, но тайно се обучава за тореадор от баща си, докато мащехата не отнема живота му. За да избегне същата зла участ, Кармен бяга от дома и става част от пътуващата трупа джуджета-тореадори под името Снежанка.
Ако Артистът е обяснението в любов към последните години на нямото кино в Холивуд, то Снежанка отдава почит на пищната европейска мелодрама. Мрачната приказка на Братя Грим е пренесена в романтиката на 20-те години в Испания. Режисьорът Пабло Бергер използва изцяло експресивния потенциал на нямото кино, за да опише златната ера на коридата с помощта на кръвожадно, напомнящо за света на Гоя насилие.
Диана Санчес, МФФ Торонто

About the Author :

Leave a reply