Случаят в Лясковец е несвършена навреме работа от държавата

430x330„Извън всякакво съмнение това е едно много тежко събитие за представителите на реда и сигурността. Още веднъж се убеждаваме колко трагични са последиците, когато държавата и нейните органи пропускат времето и не взимат адекватни мерки още в самото начало.Тогава, когато един или друг случай, е вече на показ”, това бе началото на коментара по трагедията в Лясковец на председателя на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента Ат. Мерджанов на брифинга днес.

„Случаят в Лясковец очевидно е точно такъв, защото от информацията, която излезе за предварително планирани, ала неосъществени акции, включително и с разрешение на прокуратурата, ни принуждава да направим много сериозни изводи. Изводи за начина, по който функционират службите в МВР, от една страна, от друга страна какво е взаимодействието на всички държавни органи в такива деликатни и конфликтни ситуации, в които попадат, както е известно, не малко българи. Имам предвид тежки психически състояния и разстройства и въпреки това тези хора биват третирани като нормални граждани и се ползват от правата и възможностите-като правото за носене на оръжие и така нататък”, каза още депутатът от БСП.

„Във Вътрешната комисия, по моя идея, и по настояване на не малко народни представители, ще изслушаме главния секретар на МВР, както и други представители на това министерство.Министерството на здравеопазването също има своите отговорности, за да не се допускат повече подобни злощастни моменти и събития.

Надявам се при изслушването във Вътрешната комисия да чуем най-достоверната информация, или поне се надявам да е така. За да разберем замисъла , организацията , провеждането на специализираната полицейска акция”, заяви още Мерджанов.

„Този случай още веднъж доказва колко активни и колко бдителни трябва да бъдем като общество и държава, защото ако всички достатъчно отговорно се бяха отнесли към съдбата на този гражданин и са били много по-отговорни към хората в Лясковец, резултатите нямаше да бъдат толкова трагични.Главният секретар на МВР каза, че операцията е била успех за обществото и трагедия за полицията. Аз бих добавил, че ако всички органи, които по закон са длъжни да следят за нормалността на българското всекидневие, трябва да бъдат особено бдителни, за да не стига до това, което стана в Лясковец. В Ямбол преди години, спомням си, също имаше подобни случаи.Да се надяваме, че в бъдеще такива проблеми няма да има”, завърши по тази тема Ат Мерджанов.

About the Author :