Случайните шампиони?…

Borko_poslПостоянното избутване на Португалия като аутсайдер във всеки мач на отбора ми бе странно. С напредването на европейското първенство по терените на Франция – все по-странно, защото воденият от треньора Фернандо Сантош тим си проправяше път към решителните двубои, но акцентът падаше все върху това, че нямали победа.

Нямали победа, но биеха в крайна сметка. И продължаваха. А старият вълк Фернандо Сантош все вадеше по някой жокер от ръкава си, докато другите треньори бързо изчерпваха репертоара си. Въпреки че имаше в състава си някои луди футболисти, какъвто е Пепе, Португалия, дори и чрез централния си бранител, изигра тактически перфектно двубоите си.

Макар всичко все да бе в минус за мореплавателите – и прословутите три гола, вкарани на Руи Патрисио от унгарците с удари извън наказателното поле в групите, и  темпераментът им, и сменената позиция, в сравнение с тази в „Реал”, на Кристиано Роналдо.

За капак мега звездата им излетя кошмарно рано поради травма от финалния дуел. И почти всички пак отписаха португалците от голямата игра.

Вероятно португалците си остават изключително емоционални извън терена, но на него те не допуснаха провал в психиката си, а и в тактиката си. Хърватия, нафрашкана с качествени имена, се препъна срещу този костелив орех, и то безславно,  Уелс рухна за броени секунди, напук на оракулите, Франция също не можа да излезе от комата, дошла след гола на Едер в 108-та минута.

Няма случайни неща на този свят, за другия други ще кажат. Португалия вървеше упорито напред и напред, отърси се в движение от травмата на Кристиано Роналдо, и светът си спомни за мадейрата . В сърцето на Париж, но триумфът понякога е невъзпитан.

Селекционерът на „петлите” Дидие Дешан щеше да падне на слизане от ложата, където тимът му получи тъжните си медали. Това бе покъртително – един железен и златен футболист капитан някога на велик отбор, сега не можа да запази баланса си. Вероятно защото малцина бяха личности в редиците на Франция на 10 юли, а Португалия отново бе като матрьошка – Сантош вадеше нови и нови козове. Докато грабне титлата.

Случайност ? Каприз на съдбата? Не вярвам на толкова много случайности…

Борислав Ненов

About the Author :