„Службогонци” ще разсмива Стралджа

1369041853966031_584223881608386_1498729852_oСамодейците от театралния колектив при читалище”Просвета-1892” Стралджа подготвят своята нова  изненада  за почитателите на театралното изкуство в града. Под ръководството на талантливия актьор и режисьор Кольо Пехливанов, гл.експерт „Култура” при община Стралджа,  артистите вече репетират усилено. Според разпределението на ролите   самородния талант Добрин Енев  ще се превъплати в образа на  Станчо Квасников, министъра Никола Балтов ще изиграе ветерана Панайот Андонов,  ролята на Аничка е поверена на чаровната Жанет Добрева, Донка Жечева ще партнира като баба Дона.  С най-добри качества да пресъздаде образа на  наконтения и лекомислен младеж Жеко Хоров  се оказа  неповторимия Веселин Господинов.Оригинална е разработката и на ролята на Поликсена, поверена на Валя Топалова. Големи са очакванията и от пресъздаване образа на Боздугански, поверена на оригиналния Койчо Койчев. За красотата и богатството на пиесата  ще допринесат талантливите артисти  Цветелина Тончева в образа на г-жа Терзийска, Георги Александров в образа на Чалканов, както и способните Атанаска Пенева, Мариана Кирова, Атанас Георгиев. Някой от ветераните – артисти , участници в „Службогонци” от постановки  през 70 и 80-те години,  помнят радушния прием на публиката и взискателността към театралната игра. Това ги мотивира да бъдат максимално добри на сцената.

Верен на своя стил Кольо Пехливанов, който постигна  съвършенство в представяне на „Вражалец”миналата година, сега  отново е решил в театралната игра да има стралджански привкус.

„Желанието ни е не само да представим тази невероятно колоритна пиеса на Иван Вазов, но и да нарисуваме образите по своему. Нямам намерение да поучаваме публиката на Стралджа, която добре познава над 70-годишната история на местната театрална самодейност и има изградено отношение към това изкуство. В действащите лица ми се иска нашето общество като в огледало да съзре себе си със скритите и явни пороци. Обещавам , че не само ще се смеете от сърце, но и ще се стреснете от съвпадението  с днешната действителност. Изненадващо ще ви дадем доказателство, че „Службогонци” е колкото смешна, толкова и тъжна пиеса.”, подсказва г-н Пехливанов, за който „Службогонци” е и връщане към актьорското минало когато на сцената на Учебния театър  на ВИТИЗ „Кр.Сарафов” в Дипломен спектакъл  представя  ролята на Станчо Квасников.  С обясним сантимент, провокиран от актуалната тема и вечната проблематика, Кольо Пехливанов е решен  да предложи един велик разказ за това как влияе властта на хората, как се раждат алчността, нагаждачеството, подлизурството. Ще ни накара да разсъждаваме  как властта и парите  изкривяват ценностната ни система, как ни разделят ненужните порочни управленски стремежи, как комерсиалните страсти  налагат криворазбрано отношение към държавата и семейството. За да излезем от салона възхитени и преродени.

 

Надя ЖЕЧЕВА

About the Author :