След 6 години Темида „клекна” пред ямболския кмет

Delo_kmetСлед 6-годишна съдебна сага Темида най-после окончателно „клекна” пред ямболския кмет, като го призна за невинен и по последното дело за водопровода. Това наказателно дело влезе в съдебната история на Ямбол като най-връщаното и вероятно единственото преминало през всички възможни състави на всички съдебни инстанции. Общо девет съдебни състава на три съдилища се произнасяха по него – два на Ямболски окръжен съд, четири на Бургаски апелативен съд и три на Върховен касацоинен съд. Четири от тях – два ямболски и два бургаски, постановиха ефективна присъда лишаване от свобода, три – един бургаски и два върховни, върнаха делото за ново разглеждане на предходната съдебна инстанция, а два – един бургаски и един върховен, постановиха оправдателна присъда. Целият процес продължи повече от 6 години – за първи път в Ямболски окръжен съд делото започна на 21 юли 2010 г., окончателната оправдателна присъда на третия състав на Върховния касационен съд, беше произнесена с решение на 11 октомври 2016 г., или иначе казано 6 години 2 месеца и 20 дни трябваха на съдиите, за да решат, че кметът на Ямбол е чист като сълза и не е извършил престъпление.

Припомняме, че първият ямболски съдебен състав осъди Георги Славов на 5 години затвор и 6 години му отне правото да заема държавна длъжност, вторият състав намали присъдата на 3 години и 8 месеца и 4 години лишаване от право да заема държавна длъжност, защото прие, че е виновен по по-леко обвинение. Два съдебни състава в Бургаски апелативен съд потвърдиха ефективната присъда от 3 години и 8 месеца, а два съдебни състава от Върховен касационен съд го върнаха в Апелативен съд – Бургас за ново разглеждане от друг състав. Тази съдебна сага роди и виц в Ямбол, че делото ще се мотае между съдилищата, докато не се намери съдебен състав, който да го оправдае и най-сетне това се случи. За хората, които не са толкова навътре в сложната съдебна тематика, остава неясно защо и как изходът на едно дело зависи не от това какво нарушение е извършено и дали то е престъпление, а от това кой съдебен състав гледа делото. Защото за широката публика не е понятно как по един и същ съдебен казус четири съдийски състава казват, че кметът е виновен, три не смеят да се произнесат по същество и „връщат топката” други да решават, а само два съдийски състава най-накрая се осмелиха да оневинят кмета. За да се стигне до оправдателната присъда заслуга имаше и вторият състав от върховни касационни съдии, които удобно забавиха решението си 8 месеца, при препоръчителен едномесечен срок за решаване, и върнаха делото за четвърто разглеждане на Бургаски апелативен съд точно ден преди старта на местните избори, когато Георги Славов се кандидатираше за трети мандат.

Изпълнявайки указанията на върховните съдии, бургаските апелативни магистрати намериха основание да оправдаят ямболския кмет и подадоха „удобна топка” на последния възможен съдийски състав, за да произнесе окончателната оправдателна присъда.

Припомняме, че по подобно обвинение за длъжностно престъпление при изграждане на водопровод, но с нанесена щета само за 126 461 лв., бившият кмет на Ямбол Кирил Тодоров получи условна присъда на три съдебни инстанции, но когато щетата е за близо 2 млн. лв. съдебната система извървя целия възможен път, за да докаже най-накрая, че обвиняемият е невинен.

Не може да не споменем и това, че общо 6 наказателни дела се водиха срещу кмета –  за ремонта на зала „Диана”, за водопровода, за общинския бюлетин, за почистването на града, за присвояването при ремонта на ромските улици и за отпадъците от събарянето на блок 20, но накрая по всички той беше оневинен, макар за мнозина да беше ясна преднамереността, с която бяха избрани изпълнителите, макар че предлагаха най-високите стойности, за да могат правилните хора да получат поръчката.

Цялата тази съдебна сага, превърнала се във водевил, съвсем затвърди убедеността на ямболските граждани, че срещу управляващ не може да се произнесе обективна присъда, а в същото време това уби ентусиазма и на прокуратурата, която е зарината от сигнали срещу община Ямбол, да повдига обвинения срещу кмета, защото те така или иначе се сриват в съда.

За всички нас остава само голямата въпросителна къде в цялата тази обществена тиня е мястото на справедливостта….

Диана Иванова

About the Author :

Leave a reply