След хиляда години раздяла

IMG_6239aВъв вторник привечер в община „Тунджа” намери своето пристанище любовната лирика на Марко Недялков. И паметта на приятелите, и на познатите му за него.

Това бе финалът на юбилейното десето издание на тунджанските литературни дни, събрали хора от различни поколения и с различни съдби.

Вечерта, носеща надслова „След хиляда години раздяла”, тръгна с рецитал на необичайния тандем Таня Хаджидимитрова и Стоян Чобанов, които припомниха за поезията на отишлия си на 63 години писател от село Овчи кладенец.

И продължи със слово на кмета на община „Тунджа” Георги Георгиев, който се извини на аудиторията, че няма да говори толкова поетично, но ще опита да не използва езика на бюрократа.

„За честа на пагона”, първият мъж в общината се справи добре, проявявайки и чувство за хумор. Този нюанс в словото му дойде, след като председателят на Дружеството на писателите-Ямбол Тенко Тенев пообърка селата, през които е минал литературният десант. И каза, че на два пъти са били в село Окоп.

„Няма да се учудя, ако сте ходили там и втори път”, бе вметката на кмета Георгиев, който е историк по образование и знае колко отнесени са хората на словото.

Вездесъщият Иван Гранитски просто нямаше как да не е на финала на литературните дни, тъй като неговото издателство „Захарий Стоянов” е съорганизатор на културната проява. Той заяви, че при разпада на ценностите, на който сме свидетели от страна на държавата, като отношение към българската литература, единственото противодействие е от страна на общините. Сред които, според Гранитски, е община като „Тунджа”. Той обяви, че дарява 2400 тома българска класическа и съвременна литература, както и книги от чуждестранни автори, на общината.

Свое есе за Марко Недялков, наречено „Камбана, която буди вечността от сън”, прочете поетът Илко Капелев, който не само също е родом от Овчи кладенец, а и се е учил на римите от мастития автор.

Неочаквано се развихри в спомените си Иван Джурелов. Той разказа някои пикантни случки от живота на Марко Недялков, посрещан винаги като цар в Ямбол и региона. В по-младите си години бохемата обаче поемал много ангажименти, а все не му оставало време да ги изпълни и това принудило тогавашният шеф на вестник „Народен другар”, Георги Бъчваров, да постави под ключ поета от Овчи кладенец.

Докато не напише части от обещаната поема „Кара Колю” за вестника…

На паметната вечер присъства дъщерята на лирика-Дани Недялкова, която сподели, че е родена в София, но винаги е възприемала Ямбол и Тунджалъка като свой роден край.

Тя благодари на община „Тунджа” за огромния поклон, който прави към баща и с новото издание на книгата „След хиляда години раздяла”.

Борислав Ненов

 

About the Author :