След силно първо полувреме – загуба от Академик Бултекс 99

Академик Бултекс 99 обърна гостуващия Ямбол след силна втора част със 77:61 /18:19, 14:16, 24:14, 21:12/ в мач от поредния кръг на НБЛ, игран на 29 февруари 2020 г. До почивката гостите водеха в резултата през по-голямата част и контролираха двубоя, но след антракта домакините от Пловдив със силна игра обърнаха резултата в своя полза. Ямболии продължават да са последни с 2-17, но предприетите сериозни промени в отбора, включително в състава, както и сериозната работа на треньора с момчетата, са фактори, които предстои да дадат своите положителни резултати. В следващия кръг Ямбол посреща Берое.

Равностойна първа четвърт, преминала през няколко смени на водачеството, доведе до 19:18 в полза на ямболии. Момчетата, водени от Тони Дечев, продължиха със силната игра до почивката и на моменти поведоха с двуцифрена разлика, но Академик успя да се приближи на три точки на полувремето за 32:35.

Силните моменти на домакините бяха през второто полувреме, когато те затегнаха защитата и заиграха силно в нападение, обръщайки резултата. След 24:14 през третата част вече те бяха в по-силна позиция и се възползваха, откъсвайки се далеч напред още преди средата на последния период, за да си осигурят по-спокойно доиграване на мача.

В дебюта си с екипа на Ямбол Ричард Амарди регистрира 15 точки и 7 борби. По 10 вкараха Стивън Крун, Евгени Иванов и Дарин Иванов. Последният, както и Петър Вукович играха, въпреки че са пропуснали голяма част от подготовката заради контузии, а Крун също се завръща след травма. За тима дебютираха още Кръстан Кръстанов (5 точки, 5 борби) и Костадин Лазаров (3 точки).

За пловдивчани 22 точки и 7 борби записа Шакир Смит, 14 вкара Василие Кнежевич, а с 12 плюс 7 борби се включи Васил Бачев. За тима дебютира Михаил Танев, който игра 15 минути и записа 3 точки и 3 борби. Контузеният Ивайло Тонев не беше в групата за мача.

Тони Дечев, старши-треньор на Ямбол

Направихме добро първо полувреме, но не успяхме да задържим или да вдигнем разликата от 10 точки, която натрупахме преди почивката. Тогава домакините бяха в лек шок, но им позволихме да се върнат в мача и през втората част ни надиграха, надбориха и надтичаха категорично във всички фази. Направихме много грешки, от които получихме бързи атаки, не се борихме достатъчно. Отборът е нов, но ми се ще да виждам желание, а през втората част не го видях. Това ще бъде основната ми задача. Лично аз се чувствам добре. Почти 2,5 години не работих, зажаднял съм. Не е проблем, че водя последния отбор в класирането. Искаме да върнем ямболския баскетбол на по-челно място. Също така да върнем хората в залата – днес бяха дошли в Пловдив, за което им благодаря. Надявам се да оправдаем очакванията им, които винаги са били големи.

Дарин Иванов, Ямбол:

Започнахме мача концентрирано, но имахме някои проблеми с контузии. Това ни е първи мач от месец насам. Смятам, че тимът има много потенциал. Това се вижда, но трябва време за сработване. Мисля, че ни предстоят по-добри мачове, вече се работи много сериозно в Ямбол и ще има хубави моменти. Благодаря на феновете, които дойдоха да ни подкрепят. Селекцията ни вече е по-добра, остава само да тренираме и нещата ще се получат.

Асен Николов, старши-треньор на Академик Бултекс 99:

Първото полувреме беше трудно, защото имахме ниска успеваемост в стрелбата. На почивката казах на момчетата, че играем добре, но трябва да взимаме по-верни решения и да сме агресивни в нападение. След антракта се върнахме мача и успяхме да обърнем. Паузата в шампионата дойде навреме, защото резултатите не отговаряха на нашите амбиции. Трябваше да направим добър анализ и да се освободим от играчи, които носеха повече негативизъм в отбора. Смея да твърдя, че новите – Мишо Танев и Ивайло Тонев може да нямат качествата на скъпоплатени чужденци, но горят от желание и са позитивни хора. С някои играчи направихме добра подготовка, но някои бяха контузени допреди 2-3 дни. Дори Васил Бачев игра без разрешение от доктора, за да помогне, Кнежевич също бе контузен. Играем с добра енергия и желание, ще трябва да компенсираме със защита. Когато тя се получава – смея да твърдя, че можем да сме конкурентни на най-силните. Целите остават същите – търсим по-високо място и класиране напред в плейофите. В Балканската лига ни трябва една победа, за да сме първи в редовния сезон и ще обърнем по-сериозно внимание на първенството.

Михаил Танев, Академик Бултекс 99:

Както и преди, в Пловдив се чувствам идеално. За мача мога да кажа, че в третата четвърт 2-3 защити в наша полза решиха мача. Беше 6 точки за нас, стана 12 и те спряха да играят. Виждам огромна разлика в Академик Бултекс 99 в сравнение с предишния ми период тук – на всички нива. Искам да играя баскетбол колкото е възможно по-дълго време. Момчетата много ми помагат, трудно ми е, защото трябваше да науча комбинациите на три поста, но за една седмица успях с тяхна помощ.

About the Author :

Leave a reply