След пожара в блок в Ямбол – благодарност, съпричастност и нужда от помощ

Семейството, чийто апартамент в Ямбол изгора вчера в късния следобед, 21 октомври 2019 г., има нужда от помощ. Те са изключително благодарни и трогнати от помощта и съпричастността, които са получили от близки, приятели, съседи и по-малко близки хора, от действията на пожарникарите и полицаите. Изцяло изпепелен е техния апартамент, силно пострадали са и съседни апартаменти, но Гергана и Николай Дженкови са благодарни, че всички са живи и здрави. Съпричастността им дава кураж. “Всички бяха до нас, до съседите, които също пострадаха. Това ни дава сили и ни държи”, казва Николай.

Пожарът е започнал от газова бутилка, която отдавна не е била използвана. Апартаментът се намира на 7-мия етаж на ул. “Граф Игнатиев” 6, в блока над бившия ресторант “Кварта”, срещу рокерския клуб. В жилището са били съпругата и едното от двете им деца. Жената решила да използва газовата бутилка, която не е ползвана от доста време. От нея започнал да излиза газ и огън. Всичко станало много бързо. Тя успяла само да изведе детето, което било в банята и да вземе единствено чантата си. Веднага започнали да чукат по вратите на съседите, за да се евакуират. Така действали и съседите им.

Първият сигнал е получен в противопожарната служба в 14.53 ч. и той е бил за гръмнала газова бутилка. Първоначалната информация била, че в жилището има хора. Десетки пожарникари, полицаи и доброволци са се включили в гасенето. Задръстените с вещи и покъщина стълбища са нещото, което е затруднявало действията на пожарникарите.

“Това, което направиха – бързо, стегнато, направеното за хората от целия блок, съм изключително благодарен”, казва за пожарникарите и полицаите днес, ден след пожара, Николай Дженков. Това, че всички са спасени,  жива и здрави, е нещото, за което пострадалите нямат думи да изкажат благодарността си.

Трябва да има по-голяма превенция по отношение на газовите бутилки, повече информация към хората за използването им, за опасностите, които крият, е неговото послание.

About the Author :

Leave a reply