Сладко ходене по мъките за „Ямбол” срещу Варна

I-CholakovСлед огромно ходене по мъките „Ямбол” отпрати тази вечер, събота, 9 декември, надигран състава на „Черно море Тича” с 76:70. Воденият от треньора Иван Чолаков тим на домакините изигра отчайваща първа четвърт, след която варненци дръпнаха с 12:22. „Ямбол” изглеждаше в този период, а и известно време през втората четвъртина, като събран от улицата отбор, в който всеки играе за себе си и проспива ситуациите.

Двамата американци в състава на „Ямбол” Алан Арнет и Брайкъс Перин в този период повече се размотаваха по терена, докато Варна тръгна пределно мобилизиран. Домакините излязоха от летаргията си през втората четвърт и почнаха да топят актива на гостите, като на почивката жълто-сините се прибраха само с 3 точки изоставане – 30:33.

Много сложен мач се очертаваше в зала „Диана”, тъй като и двамата високи баскетболисти на „Ямбол”- Андрей Иванов и Стоян Петков, увиснаха рано с по четири лични нарушения, а един от другите възлови състезатели, капитанът Говедаров, имаше ужасен ден и завърши само с 2 точки.

Много важно се оказа включването в състава на домакините на Стойо Чолаков. Той даде дух и далеч по-агресивна игра на „Ямбол”, в който се разбудиха и американските гардове Арнет и Перин. Съперникът имаше огромно предимство под коша с наличието на 216 сантиметровия Драган Тубак, той обаче се скъса да изпуска от линията за наказателни удари – от 11 опита вкара едва 2. За разлика от него обаче, силно игра другият сърбин в „Черно море Тича” Милиян Боцка, който преди два сезона защитаваше цветовете на „Ямбол”. Много силно игра през целия мач крилото на Варна Симеон Илиев, той стана и топ стрелец за своя клуб с 23 точки.

Преминалият от Ямбол във Варна гард Острев наниза 15 точки, колкото вкара и Боцка, но след почивката „Ямбол” вече изглеждаше по напълно различен начин. Треньорът Чолаков използва само 7 състезатели, хвърли много нерви, но извади двубоя, считан от него преди срещата за възлов.

Много слаб бе мерникът на „Черно чоре Тича” от зоната за три точки, от 26 опита варненци вкараха едва 5, което е под 20 процента успеваемост. За разлика от другите си мачове от началото на шампионата, „Ямбол” този път бе по-точен от Халите. За първи път домакините поведоха в резултата едва в 23 минута, когато излязоха с една точка напред. Серията на жълто-сините продължи и те дръпнаха с 8 точки за 44:36. В края на третата част обаче увисна с 4 нарушения и Брайкъс Перин, а младият център Андрей Иванов бе принуден да седне на пейката , заради пето лично нарушение.

С много воля и стръв нашият тим преодоля изключително късата си скамейка. В последната четвъртина се стигна до надигане на „Черно море”, който изравни за 50:50, домакините отново обаче успяха да дръпнат и поведоха с 9 точки. Тогава дойдоха две тройки за гостите, вкарани от Веселин Георгиев и Милиян Боцка, и това изстреля Варна напред в резултата – 66:67.

Двамата американци на „Ямбол” бяха на висота в тези минути, като Алан Арнет изигра пълни 40 минути. Той се превърна в най-полезния играч в мача, като постигна 21 точки, хвана 12 борби, удари 2 чадъра и даде 4 завършващи подавания. Брайкъс Перин наниза 22 точки, Стойо Чолаков вкара 7 точки, овладя 9 борби и даде 3 асистенции, като направи най-добрия си мач от началото на сезона. Андрей Иванов реализира 8 точки, овладя 6 борби за 19 минути на терена, в които трябваше да води битка с гиганта Драган Тубак.

Изключително важни се оказаха отиграванията в последните минути на Стоян Петков, за когото дълго време двубоят не вървеше никак добре. Тежкото крило се събра максимално и вкара 9 точки, спечели 7 борби и направи 5 асистенции. Говедаров завърши с 2 точки, но с непримиримостта си свърши нужното, Евгени Иванов се включи много добре в последната четвърт и завърши с 8 точки.

„Ямбол” спря победната серия от шест успешни мача  на Варна и излезе от черната дупка, след като нямаше победа в първенството от първия кръг още.

В  зала „Диана” бе твърде горещо от присъствието на двете агитки, придали допълнителен колорит на битката.

Борислав Ненов

 

 

 

About the Author :