Славянски песни и романси звучаха Художествената галерия

IMG_8505В препълнената зала на Художествена галерия “Жорж Папазов”-Ямбол вечерта на 10 май 2019 г., се състоя уникалният за града ни концерт “Славянски песни и романси” от България, Русия, Полша и Чехия. Той е посветен на наближаващия празник 24 май – Ден на българската просвета и култура и славянската писменост. Специалното на концерта бе, че произведенията прозвучаха на оригиналните им езици – български, руски, чешки и полски. Публиката разполагаше с книжки с превод на български език.

В магията на славянската душа публиката бе потопена от две млади изпълнителки – Гинка Учкова – сопрано и Мария Чертищева-Казан – пиано.

Концертът е организиран от община Ямбол и ХГ “Жорж Папазов”.

IMG_8506Гинка Учкова е от Ямбол. Нейният музикален път е започнал в Музикалната школа на читалище “Съгласие” в класа по пиано на Жана Станчева. След това неин преподавател по оперно пеене е Цветомира Гицова в музикалната паралелка на гимназия “Васил Левски”, която също бе на концерта. Придобива бакалавърска степен в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство и след това – магистърска степен в Нов български университет. Още докато учи, участва в майсторски класове и в оперни постановки. След това две години работи като преподавател по пеене в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, както и в Националното училище за музикално и танцово изкуство “Добрин Петков”. Заминава за Холандия, където живее днес и ръководи собствена школа.

IMG_8499Мария Чертищева-Казан е роден в Санкт Петербург. Първите си уроци по хорово пеене и пиано получава в лицей “Санкт Петербург”. Следва в консерваторията “Николай Римски-Корсаков”. Концерт-майстор и корепетитор е около 10 години на музикален хор към шведската католическа църква. Преди 2 години и тя заминава в Холандия, където живее и работи.

В музикалната програма бяха включени гениални твори на славянски композитори: 5 български песни на композитори като Добри Христов, Димитър Петков, за пръв път в тази зала прозвуча композиция на Пламен Арабов , преподавател на Гинка Учкова в академията – “Кавал свири на поляна”. Сред останалите композитори са  имена като Антонин Дворжак, Шопен, Рахманинов, Глинка и др.

Концертът е имал изключително успешна премиера през миналата година в Холандия.

IMG_8492 IMG_8494 IMG_8498 IMG_8500

About the Author :