Скъпи имоти в ръцете на съдия-изпълнители

DSC00550a„Есенната сесия” на съдия-изпълнителите в Ямболска област тръгна с обявяване за публична продан на няколко големи обекти. След изпълнително дело, свое вземане се опитва да осъществи „Райфайзенбанк”. Продава се заведение с площ от 361 квадратни метра в комплекс „Хале”, на улица „Любен Каравелов”, като началната цена е определена на 390 000 лева.

Фирмата, която е учредила ипотека пред „ Райфайзенбанк” срещу получаване на кредит в размер на 98 000 евро е „МД Корпорейшън” Е00Д.

Процедурата по публичната продан стартира от 24 септември, имотът се състои от сладкарски цех, магазин за хранителни стоки, складова база, сладкарница, както и от офис, ползван за жилище. Има и открита тераса с площ от 290 кв.метра.

Сладкарският бизнес, в който през последните няколко години опитаха силите си не малко фирми, се оказва труден и сложен, това води до продан и на имот в село Кукорево.

Обявлението на частния съдия-изпълнител е за търговски комплекс с площ от 430 кв.метра , началната цена на проданта е в размер на 84 000 лева. И в този случай пак „Райфайзенбанк” търси да върне парите си чрез механизмите на публичната продан.

Този обект вече е предлаган обаче, явно интересът към него не е голям, или търпеливо се изчаква от бизнесмените цената да падне. Може би има защо, тъй като обектът е и с разгърната застроена площ от 680 кв.метра, ведно с правото на строеж върху УПИ с площ 2 485 квадратни метра.

Съдия-изпълнителите са поели вече и апартаменти в Ямбол и Елхово. Тръгват от четвъртък процедурите по проданта на двустаен апартамент в областния град с начална цена 23 200 лева, площта на жилището, намиращо се жилищен комплекс „Златен рог”, е  61 кв.м. Запазва се ситуацията често едностайните апартаменти да се продават на по-висока начална цена, така е с жилище от 50 кв.метра, също в Ямбол, като той е в един от считаните за добре поддържани комплекси – „Диана”. Началната цена е 24 000 лв., въпреки че по ямболските стандарти апартаментът е на високо – осми етаж.

Явно тук трябва да се заложи на безупречната работа на асансьора.

В Елхово двустайните апартаменти, попаднали в лошия списък на съдия-изпълнителите, включва жилище от 71 кв.метра, с начална цена 26 400 лева. Пак в Елхово, върви процедура за „изчистване” на тристаен апартамент от 84 кв.метра като цената му е под тази на двуетажния – 21 200 лева.

Тенденцията да се избягва покупката на големи апартаменти от години важи и при агенциите за недвижими имоти. Очевидно поддръжката на голямо за нашите стандарти жилище е сложна задача, особено когато и семействата не са многолюдни. А и в Ямбол, както и в ред други градове, от доста време не се събират под един покрив „младите” и „старите” семейства. Друго си е да се събират за празници, вместо да се виждат всеки ден и всеки с нещо да пречи на другия.

Прегледът през последните месеци от страна на „Неделник” на публичните продажби от страна на съдия-изпълнителите сочи, че почти всеки имот се слага поне още веднъж „на тезгяха”, като цената почва да пада, такива са правилата на играта.

Гъшекомплекс, лозови масиви, винарна с огромна площ, варници, големи селски имоти и ред други обекти отиват за продан. Банките нямат друг избор, а често тази процедура се задейства и по изпълнителни дела, заведени от контрагенти или бивши съдружници на фирмите, изпаднали в сложно положение.

При стагнацията в икономиката, броят на озовалите се в такава ситуация вероятно ще расте. Възможно е някой друг да спечели при наличието на солиден капитал и особено при умение да развърти този бизнес или пък да може да си позволи да изчака времето, когато цената на жилищата отново ще поеме нагоре.

И извън съдебните процедури обаче, жилищните имоти също се харчат трудно. Приказките из града ни, че богати хора от турския етнос или замогнали се роми, масово изкупуват къщи от българи в близост до площад „Боровец” са мит. По улици като „Преслав”, „Твърдица”, „Ямболска комуна”  висят табели за продажба, цените уж не са високи, ала търсенето е никакво. Или прекалено драстично се разминава с желанията на собствениците, решили да се разделят с имотите.

About the Author :