Скулптурата „Опознай себе си” – път към себепознанието

DSC04330Ямбол го чака велико бъдеще, защото освен площади, фонтанчета и градинки издига скулптори и пластики, с тези думи поетът и издател Иван Гранитски даде началото на официалното откриване на  скулптурата „Опознай себе си” на твореца с ямболски корен Красимир Трендафилов.

На него присъстваха както самият автор, така и допринеслите идеята за тази пластика в центъра на Ямбол да стане реалност – фондация „Мостове над Тунджа” с председател Георги Ъков, Сдружение „Кабиле” – с представител Недялко Христов, кметът на града Георги Славов и много граждани, дошли да споделят официалния момент.

DSC04358Иван Гранитски обясни, че първоначалното наименование на пластиката е било „Насаме”, добра метафора за единението, уединението на хората, но тя има и друго название „Опознай себе си”, думи, написани на храма на Аполон, защото най-важното за мислещия човек е да опознае себе си. „Смисълът на тази скулптура е, че човекът, който мисли, трябва да насочи поглед първо към себе си, към духовното, за да опознае и вселената, защото както е казал великият Хермес Трисмегист – „Както горе, така и долу”. В душевния микрокосмос, се оглежда вселенският макрокосмос и обратно”, поясни още водещият.

DSC04360Председателят на фондация „Мостове над Тунджа” д-р Георги Ъков обясни, че идеята за тази скулптура се зародила съвсем спонтанно, защото с автора с ямболски произход Красимир Трендафилов се познават отдавна, но случайна среща на една аерогара дала първоначалния тласък. След това пътят до поставянето й не бил лек. Първоначално от Фондацията искали това да е началото на инициативата „Ямболски корени”, чрез която да правят представяне на творци, които са с ямболско потекло. По-късно тази инициатива била подкрепена от Сдружение „Кабиле” и от община Ямбол и общите им усилия са довели до успешния завършек на идеята. Той изтъкна, че скулптурата е дълбоко символична – „Опознай себе си”  води до дълбокото себепознание, от което всеки има нужда, защото само познавайки себе си човек достига и до душите на другите. Символите на скулптурата ни правят по-добри хора, изтъкна още д-р Ъков и поясни – прегръдката обединява и ни прави човечни да обичаме всички близки около нас, а акациевата клонка над сърцето е част от обвързването на човека с природата и с необходимостта да се слеем с нея. „Всичко това събужда в нас нужда да бъдем по-добри, да повярваме в доброто и да намерим повече място за разбиране и обич един към друг”, каза още д-р Ъков и изрази надежда, че всеки, който премине край пластиката, ще се замисли за символите и ще ги потърси дълбоко в себе си.

DSC04369„Виждам по блесналия поглед на кмета Георги Славов, че е готов да покани скулптора за нова пластика, а знам, че има готов проект – от другата страна може да се постави една звезда на вселената – седемметрова”, отправи предизвикателство водещият Иван Гранитски. Той изтъкна и че великолепната пластическа метафора „Опознай себе си” не случайно е сложена точно на това място – между Безистена, джамията и църквата, и поясни, че винаги големите скулптури със знаков смисъл се слагат на такива подходящи места, което помага за духовната аура на града и го пази.

DSC04384Недялко Христов изтъкна, че пътят на опознаването на самия себе е самотен, и изрази удовлетворение, че заедно са успели да реализират идеята, защото това е добър пример как общността заедно с хората на изкуството могат да сътворят красивото и да го покажат.

„Да живее Ямбол, да живее Отечеството!” в привичния си стил завърши церемонията Иван Гранитски, а Духовият оркестър изсвири за финал химна на Европа.

DSC04387„Голяма чест за мен е скулптурата ми да е в центъра на Ямбол. Моят род – на майка ми и на баща ми, е от Ямбол, моят прапрадядо е бил кмет на Ямбол, така че за мен това е голямо удовлетворение”, лаконично коментира след церемонията Красимир Трендафилов и се пошегува, че ако бил добър с обясненията нямало да стане скулптор. Той сподели още, че действително има няколко готови проекта, които са подходящи за центъра на града и ще ги покаже в изложба, която ще се открие на 14 май в ХГ „Жорж Папазов”.

DSC04334 DSC04345DSC04346 DSC04385

 

 

About the Author :

Leave a reply