Скулптурите на Красимир Трендафилов-Бутрен – неговият начин да говори със света

IMG_8557Забележителна изложба на майстора на скулптурата с ямболски корени – Красимир Трендафилов-Бутрен, беше открита снощи, 14 май, в Художествена галерия “Жорж Папазов”-Ямбол. Връзката му с града край Тунджа идва от поколения назад – прадядо му Христо Чакмаков е един от кметовете на Ямбол в началото на 20 век, родителите му са родени тук и макар той самият да не е от Ямбол – тук са минали много негови детски лета.

Това е третата среща на ямболската публика с творчеството му.  Първата бе през 2016 г., когато стартира проектът на фондация “Мостове край Тунджа” – “Ямболски корени”, както и  самостоятелна изложба в Областната администрация. Неотдавна неговата скулптура “Опознай себе си” беше IMG_8547поставена в парковото пространство край Безистена.

Настоящата изложба включва табла с реализирани творби, проекти за градска и паркова среда, включително в Ямбол, както и малки пластики, създадени по различно време.

Пътят и творчеството на Бутрен беше представено от изкуствоведа в ХГ “Жорж Папазов” Стойка Цингова. Началото е поставено през 70-те години на 20 век, когато той изучава дърворезба в Средното художествено училище в Котел. Там негов първи учител и ментор е ямболията Трифон Леров. Следва прехвърляне в Средното училище по приложни изкуства в София, което завършва. После идва ред на обучение в Националната художествена академия и първите увлечения по скулптурата, които IMG_8572го правят постоянен посетител в ателието на Георги Чапкънов. Прехвърля се във факултета по изящни изкуства, където се дипломира като скулптор. Така скулптурата е и остава неговият начин да говори със света и да живее.

Красимир Трендафилов има колективни и самостоятелни изложби у нас и в чужбина – във Виена, в Берлин, няколко пъти в Париж. Има няколко реализирани пластики на открито – “Походът на сънищата”, която е пред Българското национално радио в София,  “Аз, Буки, Веди” пред НДК в София, “Пазителите” в Монтана и “Опознай себе си” (с първоначално название “Насаме”) в Ямбол.

IMG_8551Творбите са тематично разнообразни, но обединяващият елемент е самия подход към темата, отбеляза Стойка Цингова. Тя подчерта, че Красимир Трендафилов трайно се вълнува от темата за мостовете – мостът като връзка между две различия. На нея той посвещава цял цикъл. Разработките на тази тема довеждат до най-развитата във философски и в пластически аспект творба на художника, връх на досегашното му творчество – творбата, която се казва “Това не е това, което е, а е това, което беше”.

Почеркът на Красимир Трендафилов е разпознаваем, а формата той изчиства до знак. Това опростяване на обектите е търсено съзнателно, защото “опростеното въздейства по-мащабно”, казва той, а излишните подробности IMG_8567правят творбата бъбрива. Някои от пластиките му са толкова окрупнени, че сливат няколко образа в една форма, отбеляза Стойка Цингова и даде пример с творбата “Свети Георги”, в която конят прелива в змея, змеят прелива в светията. Този подход на автора кара част от пластиките му да въздействат като триизмерни сюрреалистични образи, сподели усещането си изкуствоведът.

Възможно е и други пластики на Красимир Трендафилов да останат в Ямбол, загатна д-р Георги Ъков, председател на фондация “Мостове над Тунджа” в думите си за твореца и приятеля и пътят, по който скулптурата “Опознай себе си” зае своето място в градската среда.

IMG_8545 IMG_8546 IMG_8548 IMG_8549 IMG_8552 IMG_8553 IMG_8562 IMG_8569

 

About the Author :