Скандал: Класираха Даниел Асенов едва на пето място в Спортист на годината на България

Strandja2017-33Един скандал се подминава упорито от българските медии тия дни. Това е класирането на едва пето място в анкетата за спортист на 2017 година на европейския шампион по бокс Даниел Асенов. Няма елементарна спортна логика двукратният вече европейски първенец при мъжете, при това едва на 20 години, Даниел Асенов, да е след състезателката по художествена гимнастика Невяна Владинова и плувеца Антъни Иванов.

Грацията има през годината бронз от световното първенство и то в едно от съчетанията, а не комплексно, а голямото постижение на Антъни Иванов е класирането на осмо място на финала на 200 бътерфлай. На тези везни няма как, ако всичко е почтено, златният медал от европейския шампионат при мъжете в Харков на Даниел Асенов да не тежи повече. Младежът от ямболското село Кукорево за втори пореден път е пренебрегван в тази класация. Така се получи и по-миналата година, когато джобния Тайсън, както наричат в средите на бокса Даниел, отново бе номер 1 на стария континент.

Ако първото място на Григор Димитров не подлежи тази година на съмнение, то другите, класирани пред  Асенов, нямат тази тежест с постиженията си. България е имала много пъти златни медалистки в художествената гимнастика: като почнем от епохата на Мария Гигова и продължим през Илияна Раева, Анелия Раленкова, Лили Игнатова, Мария Петрова. Така че няма как третото място на Невяна Владинова да е изключително постижение за българската художествена гимнастика, такова отличие са печелили дузина наши състезателки.

Талантливият плувец Антъни Иванов също не е с класиране от ранга на Таня Богомилова, така че пристрастията са очевидни. И понеже такова отношение към Даниел Асенов не е за пръв път, все повече си мисля, че то идва от ромския му произход. Това личи и от коментарите под информации за спечелени отличия на Асенов из ямболските сайтове: често няма дори едно „Браво!”,  а съм сигурен, че ако младеж от българския етнос бе двукратен европейски първенец при мъжете, лайковете и суперлативите щяха да са десетки.

Не съм адвокат нито на европейския шампион Даниел Асенов, нито на бокса, нито на клубния треньор на младежа в „Априлец”/Бояджик/ Димитър Мутафов, макар че със заслужилия треньор сме от доста години в приятелски отношения. Познавам донякъде и Даниел – преди няколко години правих интервю с него и с по-големия му брат Катин. Помня, че един от зрителите се нахвърли върху Даниел/ интервюто бе по ямболската кабеларка/,защото бил „мангал”. Друг пък недоволстваше, защото още не били спечелили нищо голямо, а ги показваме по телевизията. Не беше вярно – Даниел вече бе станал европейски първенец за юноши. Имаше наистина опасност да остане само голям талант и да не може да се реализира на мъжкия ринг.

Даниел Асенов опроверга всички съмнения, като междувременно игра и на Олимпиадата в Рио де Жанейро, а тази година стана и носител на купата „Странджата”. Този турнир, знайно е, е сред най-силните на стария континент, на него често боксират и световни шампиони.

Та не искам да съм в ролята на адвокат, но същевременно не бих си позволил да подмина това явно пренебрегване на Асенов в тазгодишната класация за Спортист на 2017.

Не може и не бива да се неглижира труда на боксьора, защото някой не харесва цвета на кожата му или шета на други предразсъдъци. Боксът е традиционно силен български спорт, европейската титла в него винаги е била много висока летва, така че петото място на Даниел Асенов не отговаря на постигнатото от него.

Борислав Ненов

About the Author :