Скандал в Реформаторския блок смени водача на листата

1409673267IMG_4734Националният лидер на БЗНС Николай Ненчев е в крайна сметка водач на листата на Реформаторския блок в Ямбол, както обяви преди дни „Делник”. Нещата се наредиха драматично, в късни часове и това наложи Ненчев да застане начело, освен в Пловдив-област, и в нашия избирателен район.

След шефа на канцеларията на вицепрезидента Тодор Кавалджиев, се нарежда Димитър Стоянов. Той е познат на ямболлии като управител на „Електроразпределение”, а след това като собственик на фирма „ДИКС”.

Димитър Стоянов е от Гражданския съвет на Реформаторския блок, предложен е от партия „България на гражданите”.

Под № 3 в листата на реформаторите в Ямболския избирателен район е Таня Петрова, тя бе предложение на „Демократи за силна България”. В града ни се помни още от времето на ранното СДС, когато в него важна роля имаха социалдемократите на д-р Петър Дертлиев. Таня Петрова е по образование медицинска сестра.

Четвърти в листата на Реформаторския блок стана предложеният от СДС Стойчо Тодоров. Той е сред най-младите, които ще участват в изборите, адвокат, работил доскоро в екипа на нотауриус Димитър Лахтев.

Пети в подреждането за парламентарните избори на 5 октомври е Петър Инджов, той е от номинациите на „Демократи за силна България”. Управител е на „Пегас тур” ООД.

Шести е Филип Александров, седми – Делчо Делчев.

Последен, под номер 8, в листата на Реформаторския блок е Николай Чистов, но неговото име бе ябълката на раздора в ямболския вариант на коалицията.

При обявяването на водачите на листите, за Ямболски избирателен район от централата на Реформаторския блок бе посочен Николай Честов. Това прати в шах ДСБ, СДС и „България на гражданите”, тъй като в изпратените за София номинации нямаше такова име. БЗНС в Ямбол не бе посочило изобщо кандидат, поне така твърдят лидерите на другите партии в коалицията.

Но излезе, че непознатият им като номинация Николай Чистов, в София неправилно са го написали като Честов, не само присъства в листата, а е и неин водач. Това явно доведе до среднощни скандали в Реформаторския блок и за да спаси положението, националният лидер на БЗНС Николай Ненчев пое водачеството на листата и в Ямбол, освен в Пловдив-област.

Ненчев е родом от село Кукорево, в града ни е завършил средното си образование, а след това и Института за учители по практика. След 10 ноември 1989 г. бе един от най-активните в Земеделския младежки съюз, после в един момент го оглави. Стана и член на ръководството на БЗНС-НС, беше и в екипа на президента Петър Стоянов, като началник на канцеларията на вицепрезидента Тодор Кавалджиев.

След безбройните разпри в различните земеделски формации, в крайна сметка Ненчев стана признат от съда председател на БЗНС. Като лидер на тази партия той е неизменно до Радан Кънев, Меглена Кунева, Божидар Лукарски и Корман Исмаилов при най-важните изяви на Реформаторския блок.

Не е било, разбира се, тайна за тях, че Николай Ненчев е дълбоко свързан с Ямбол и региона, и вероятно по тази причина в последния момент другите лидери са се съгласили в нашия избирателен район листата да води младият Николай Чистов.  Фамилията е добре позната-бащата, Петър Чистов, е шеф на „Механизиран отряд-Я” от 1987 г, десет години по-късно фирмата става негова собственост, а синът му също работи в нея. Стопанисват хиляди декари земя в община „Тунджа”(бащата посочва 6000 дка пред вестник „Агро”), продават селскостопанска техника.

Националният лидер на БЗНС Николай Ненчев имаше трудности с изграждането на местната структура на партията, в което няма нищо странно, след като БЗНС-тата се нароиха. И по същество Ненчев нямаше членска маса, за да „натисне” пред другите от Реформаторския блок, и пъзелът да се поведе от „негов” човек.

Явно в последните дни Николай Чистов се е съгласил да опита в политиката, и това е довело до изненадата за ДСБ, СДС, „България на гражданите” в Ямбол. Изненадата обаче заплашваше да съсипе и без това деликатното съгласие в Реформаторския блок на местна почва.

И като компромисен вариант Ненчев е станал водач на листата. „Не виждам кога той ще има време да бъде сред избирателите в нашия район, след като е първи в листата за Пловдив-област”, сподели пред „Делник” един от лидерите на ямболска партия в Реформаторския блок.

Но спря дотук…

Борислав Ненов

About the Author :