Скандално решение за взривовете край Петолъчката

Vzrivove LozenecСкандално решение е постановил Софийски районен съд по съдебно дело, заведено по Кодекса на труда за инцидента, станал при взривовете край Петолъчката, научи „Неделник”.  Делата са образувани по чл. 200 от Кодекса на труда от наследниците на тримата починали работници. Те претендират за плащане на обезщетение от работодателя за вреди, причинени в резултат на трудова злополука. Съдебните процеси се гледат в Софийски районен съд, защото фирмата е регистрирана в София.

На този етап има решение на първа инстанция само по едно от делата – на наследниците на Енчо Кремъков, но то е изключително скандално, защото съдът е приел, че работникът има 80 процента съвина за трудовата злополука.

Според наследниците и техния защитник скандалното в случая е, че съдът е отхвърлил тяхното искане да се изчака изходът от наказателното дело, за да се установи чия все пак е вината за инцидента. Решението на съда е взето на база на показания на един от бившите работници, че е видял как Николай Гочев е взел различна бойна част, от тази която обикновено са утилизирали. Странното в това решение е, че няма данни Енчо Кремъков да е участвал в утилизирането на бойната част, дори тя да е била различна, неговата вина просто е била, че се е намирал в същия цех, но съдът е приел, че има 80 % съпричинителство на трудовата злополука. Това става ясно от присъденото обезщетение. Съдът първоначално е приел, че исковете на наследниците са основателни, но ги е намалил както с платената застраховка, така и с 80 %, защото приема, че и работникът е виновен.

Решението ще бъде обжалвано пред следваща съдебна инстанция, а наследниците на другите двама работници очакват да видят какво ще е решението по техните дела, защото те се гледат от други съдебни състави.

Припомням, че наказателното дело, което се гледа в Ямболски районен съд и има за цел точно да установи чия е вината за взривовете, все още не е приключило дори на първа съдебна инстанция. Заради заболяване на съдията то е отложено за 10 декември, но до края на септември все още не беше готово заключението на вещите лица по новата комплексна експертиза.

Диана Иванова

About the Author :