Скандалите, които тресат държавата, бяха тема на срещата на народните представители от БСП с граждани

DSC01314Скандалите, които тресат държавата от началото на годината, бяха тема на срещата на народните представители от БСП Кристиан Вигенин и Николай Пенев с членове, симпатизанти и граждани в Ямбол, която се проведе на 12 март в залата на община „Тунджа”.

„Видимо е, че правителството на Бойко Борисов управлява некадърно и че корупцията е пропила цялата държава”, каза в началото на срещата Николай Пенев. Като член на енергийната комисия той изрази позицията на левицата за сделката с продажбата на ЧЕЗ – „БСП е против порочната сделка с ЧЕЗ и затова предлага тя да бъде прекратена и България да участва на пазарен принцип за изкупуване на целия дял на дружеството.

DSC01332Николай Пенев попита риторично как една фирма от Пазарджик с 90 000 лв. активи и 11 000 лв. загуби купува най-големия частен енергиен бизнес в България за 320 милиона евро. Според него няма отговори и на въпроса кои са източниците на финансиране на фирма „Инерком“, а правителството на Бойко Борисов се е оплело в паяжината на собствените си лъжи с цел прехвърляне на отговорността към други институции, президента и опозицията.
DSC01335”Тази сделка е скандална и поставя нашата държава в най-унизителна позиция от началото на прехода досега, защото властта за пореден път се опитва да неглижира общественото мнение, демонстрирайки отказ да даде както смислени отговори, така и адекватни решения”, заяви още той и допълни, че непрекъсната смяна на позициите, непоследователност и разнобой в изявленията на премиера и министрите от кабинета са израз на безпомощност и хаос, тичане след скандала без генерално решение за овладяване на ситуацията.
Той цитира и лъжите, които са тиражирани от премиера и правителството, свързани със сделката. Като примери той посочи – опровержението на чешкия премиер Бабиш, че само е разказал на Борисов за сделката, но не му е изпращал документи; заяви, че Борисов излъга, че правителството не е знаело за хода на сделката, защото ДАНС и ДАР информираха парламента, че имат пълна информация по движението на продажбата на ЧЕЗ от 2016 год. до днес и че са предали информацията на компетентните институции, премиерът е излъгал и, че КЕВР, КФН и НАП са започнали проверка на „Инерком“, тъй като тези институции не могат да направят нищо преди джиросването на акциите. Към настоящия момент никой не проверява сделката, т.е. българските институции към момента са безсилни.

Николай Пенев изтъкна ощеняколко лъжи: „Лъжа е, че при приватизацията на ЧЕЗ през 2004 год. от Симеон Сакскобурготски, БСП не се е възпротивила. БСП не участва в това правителство и има своята публична позиция „против“ приватизацията през 2004 год., както и през 2011 год. при продажбата на 33 % от Бойко Борисов.
Лъжа е, че сделката още не е приключила и не се знае кога ще бъде осъществена. Защото чешкият премиер Бабиш обяви, че сделката е приключена.
Лъжа е, че никой не знае условията на договора, защото Върбакова пред две комисии в Народното събрание обяви: „в договора съм подписала клауза в дългосрочен план да не се прехвърлят акциите на трето лице“.
Лъжа е, че Министерството на енергетиката няма никакво отношение към сделката, само че, министърът на енергетиката подаде оставка заради сделката. Ако няма отношение, защо го прави?
Лъжа е, че БСП са манипулатори и разделят обществото. БСП стъпва на фактите и се радваме, че по този въпрос в социологическо проучване над 70% от българските граждани споделят нашето мнение. Това е висок процент на обединение на обществото срещу задкулисието, корупцията и паралелната държава и в защита на националния интерес”.

Двамата народни представители отговаряха на въпроси на присъстващите.

About the Author :