Син на легендарен художник се появи на Бала на спортистите

dianДиан Зайков, един от синовете на легендарния ямболски художник Георги Зайков-Зайо, бе сред гостите на Бала на спортистите. Диан е бивш състезател по модерен петобой, така че логично бе да е на масата на този клуб. В началото на 2016 година той нашумя с престижното класиране на българската яхта „Фурия” в най-масовото пресичане на Атлантическия океан.

Диан Зайков бе част от тричленния екипаж, който се състезава в конкуренцията на близо 200 яхти. Трасето бе от Канарските острови до остров Света Лусия в Карибско море и бяха изминати 5000 километра. Страстта към морето и яхтите е дошла при Диан от баща му, Георги Зайков, който е сред легендите в ямболската култура.

Зайо, както всички негови познати го наричаха, пропътува много мили, докато се оттегли в красивата тишина на Малко Търново. Освен Диан, и друг от синовете на Зайков премина през ямболската спортна школа, това е Георги, кръстен на баща си. Той тренираше модерен петобой, както и баскетбол. Баскетбол е играл и най-големият син на Зайо – Константин.

Присъствалият в четвъртък на Бала на ямболските спортисти Диан Зайков всъщност и сега не е напуснал тази сфера. Той е състезател по фехтовка на бургаския  клуб „Корсар” и спечели първия медал, бронзов, за клуба, от турнира за Купата на България.

About the Author :