Симона Иванова от лекоатлетически клуб „Ямбол” със злато от държавното първенство

AP_0260-300x200Състезателката на лекоатлетически клуб „Ямбол” Симона Иванова спечели златния медал на завършилия в неделя държавен шампионат за девойки и юноши младша възраст. 16-годишната ямболлийка постигна титлата в дисциплината троен скок с резултат 11,44 метра, в конкуренцията на 15 свои връстнички.

Държавното първенство за юноши и девойки, което се проведе на стадион „Васил Левски” в София, донесе още успехи на нашите клубове. При момичетата, сребро за „Тунджа” постигна Виктория Георгиева на 800 метра, която отстъпи само на Павлина Стоянова от клуб „Европул”. Дистанцията, в която през 70-те години на миналия век направи страхотен удар Тотка Петрова, която спечели Световната купа, даде и друга радост на ямболската лека атлетика. Другата състезателка на ЛК „Тунджа”във финалното бягане, Росица Канева, финишира на трето място и заслужи бронзовото отличие.

Представянето на тези две момичета от лекоатлетически клуб „Тунджа” сякаш може да възроди славата на Ямбол в бяганията на средни разстояния, където известно време треньорите Йордан Атанасов и Галина Атанасова имаха „затишие”. Нямаше талантливи девойки, които да се пуснат в тази дисциплина, а тя дълги години наред бе патент на българската женска лека атлетика, чрез имената на Николина Щерева, Светла Златева, Тотка Петрова, Тонка Петрова – все призьорки от най-големите първенства на планетата.

Златото в тройния скок, донесено от състезателката на ЛАК „Ямбол” Симона Иванова, където водещ треньор е Дичо Тодоров, а президент Лъчезар Борисов, също дава големи надежди. Тази дисциплина, която е много трудна, не познава досега големи постижения на ямболската лека атлетика. Когато си на 16 години, какъвто е случаят със Симона, е трудно да се предвиди докъде можеш да скочиш. Всяко момиче иска да бъде Тереза Маринова. Не може, разбира се, всяко да повтори златните й скокове.

Но и класиране на големи първенства също ще е голям успех. Както и титлата от стадион „Васил Левски” не може да не радва както Симона и съотборничките й, така и привържениците на спорта в града ни.

Йордан Атанасов, Петрана Чамова и Галина Атанасова, треньорското три на ЛК „Тунджа”, за пореден сезон постигна медал от щафетното бягане на 4 по 400 метра за девойки. Този път не е златен, а сребърен. Този път и имената са по-различни. Поколенията се сменят, но традициите явно „държат влага”.

About the Author :