Символичен протест срещу мълчанието на областния управител организира Инициативният комитет за референдума срещу настаняването на мигранти в Ямболска област

DSC04230Символичен протест срещу мълчанието на областния управител организира Инициативният комитет за организиране на референдум срещу настаняването на мигранти в Ямболска област. Пред областна управа се събраха Инициативният комитет – Цветан Ревански, Калоян Желязков, Ирина Георгиева и Димитър Богословов, и млади хора, които ги подкрепят. Те раздаваха национални знамена на минувачите и ги приканваха да подкрепят местния референдум в подписката.

На пресконференция преди протеста от Инициативния комитет изнесоха данни за събраните досега подписи, които са около 12 200 на брой, но все още не се знае колко от тях са валидни. Събирането на подписи продължава на 60 места в Ямболска област.

DSC04237От Инициативния комитет обясниха, че все още не са събрани нужните подписи в Болярово и Елхово и призоваха желаещите да ги подкрепят да потърсят местата за тяхната община и да се подпишат. До края на подписката остават още 17 дни. Ако се наложи, в последните дни от Инициативния комитет ще потърсят хората от врата на врата, за да съберат необходимите подписи.

Припомняме, че за да бъдат инициирани местни референдуми в петте общини на Ямболска област  е необходимо да бъдат събрани подписи на „не по-малко от една двадесета от гражданите с избирателни права, които имат постоянен адрес на територията на съответната община към момента на вписване на предложението в регистъра”. Ако бъдат събрани подписите на една десета от гражданите с постоянен адрес в съответната община, Общинският съвет е длъжен да приеме решение за произвеждане на местен референдум.

DSC04251Една двадесета от имащите право на глас според списъците от президентските избори за община Ямбол са към 3450 подписа, а една десета – са 6900. За община Елхово една двадесета са 700 подписа, а една десета – 1400; за община „Тунджа” съответно подписите са 980 или 1960; за Стралджа са 520 или 1040, а за Болярово – 160 или 320.

От Инициативния комитет имаха и конкретни въпроси към областния управител, на които искаха той да им отговори:

 1. Защо досега никъде не излизате с официална и ясна позиция по въпроса и проблемите с т.нар. бежанци и изграждането на лагери за тях?
  2.  Защо не излезете с официална позиция и решение за предвиденият лагер в с. Лесово?
  3. Има ли банков превод от 1 100 000 лева за изграждането на лагер в с. Лесово?
  4.  Защо не излезете пред всички с официалното решение за лагера в с. Бояново?
  DSC042525.  Признавате ли, че Вашата гражданска позиция се различава от тази на гражданите на Ямбол?
  6.  Ще вземете ли в предвид гласът на гражданите на Ямбол, изразен в подписи или ще действате без да се съобразявате с тях?
  7.  Каква е Вашата полза тези лагери да бъдат изградени и в областта да бъдат заселени мигранти?
  8. Кое е по-важно за Вас, сигурността на гражданите или това да запазите работното си място?

Областният управител прие да се срещне с Инициативния комитет и да разговаря с тях.  Срещата продължи повече от час. След нея Димитър Иванов обясни, че приведените в края на декември 1,1 млн. лв. са за осигуряване на видеонаблюдение и интернет и ограждане на имотите в крайграничните райони. Областният управител допълни, че през последните няколко месеца бежанският натиск е намалял с 80 на сто.

Докато траеше разговора, на подписката за местен референдум се подписаха към 50 души.

DSC04256 DSC04261 DSC04263 DSC04266 DSC04267 DSC04274 DSC04281 DSC04284

About the Author :

Leave a reply