Силна година отчетоха в читалище „Съгласие”

SuglasieВ понеделник най-старото ямболско читалище „Съгласие-1862” проведе редовното си Общо годишно събрание, в присъствието на 83-ма от своите членове. С едноминутно мълчание бяха почетени читалищните дейци, починали през годината.
Секретарят на „Съгласие” Ваня Лазарова прочете отчет за дейността на читалището през 2013 г., както и годишен отчет за приходите и разходите през нея, който бе приет единодушно. Приет бе от членовете на културната институция и бюджетът за 2014 г.
„Читалище „Съгласие” пази националната идентичност и традициите, насърчава младите таланти и едновременно с това е обърнато към съвременните ценности”, каза в отчета си Ваня Лазарова. „Съгласие” е предпочитано място за обучение на 185 ученици в нашите школи и кръжоци, а общо участниците във всички формации на читалището са близо 400”, отчете още секретарят на културното средище.
Многобройните школи, кръжоци и клубове към читалището бяха отбелязани подобаващо заради многобройните си прояви и спечелените награди в национален мащаб, като сред децата изпъкнаха постиженията на Пламена Стойкова –класическа китара, и на Ивет Костова-естрадно пеене.
След отчета за дейността и приемането  на бюджета за 2014 г., първи, както винаги, взе думата почетният член на читалището Димчо Рошманов, който бе по възрожденски приповдигнат. Пак по традиция, след него се изказа ръководителят на Балетната школа Фани Чернаева, за да изрази тревогата си от това, че високите такси могат да доведат скоро до изчезването на школата. ”Мъчих се 20 години, вече не мога”, заяви г-жа Чернаева. Председателят на „Съгласие” Филипов и отговори, че таксите не се определят самоволно, а от членовете на Общото събрание.
Други страсти по време на годишното събрание нямаше. Освен нещо съвсем друго-приемането на предложението за обявяване за почетен член на „Съгласие” на д-р Лъчезар Ханджиев. Не само че никой не  възрази, а всички дълго аплодираха дълголетния радетел на читалищното дело. Д-р Хаджиев явно бе развълнуван и каза само че се  радва, тъй като с 90 процента от читалищните дейци е работил толкова много години.
От община Ямбол не присъства никой на годишното събрание на най-старото и голямо ямболско читалище.

Борислав Ненов

About the Author :