Силен първи за годината концерт на “Дианополис”

IMG_6477С „Ямболска празнична увертюра“ на композитора и главен диригент на камерен оркестър „Дианополис“ Константин Илиевски започна днес, 20 януари 2019 година, първият за годината концерт на формацията. Това стана в препълнената зала на Безистена. Концертът условно бе озаглавен новогодишен като поздрав към публиката за здрава и вдъхновяваща 2019-та година. Увертюрата е създадена преди 5 години специално за първия по рода си концерт, състоял се в Синия салон на читалище „Съгласие“. В нея композиторът обобщава чрез музиката пасторални, исторически и лични звучения, обединени от срещата му с Ямбол.

IMG_6455Сред солистите на концерта беше уважаваният кларнетист и педагог Росен Идеалов. За него беше подготвена малка изненада, поднесена му от директора на Държавен архив-Ямбол Светлана Бъчварова. Тя му подари шарж на Идеал Петров – актьор от българското минало, нарисуван през миналия век от ямболията Недялко Коняров. Музикантът е внук на актьора, станал нарицателно за перфекционизъм и е също така перфектен в своето изкуство, както именития си дядо. Трябва да припомним, че в края на годината в галерия „Жорж Папазов“ беше открита изложбата „Карикатури и шаржове“, включваща и десетки шаржове, нарисувани от нашия съгражданин Недялко Коняров, на  реални личности от началото на 20-ти век. Сред тях е и шаржът на Идеал Петров.

IMG_6488След това в ямболския Безистен зазвуча най-известната до днес музика за Кан-кан от оперетата „Орфей в ада“ от Жак Офенбах. Преди това беше припомнено, че бащата на оперетата Жак Офенбах е композитор, музикант и диригент, завладял света с творбите си, изпълнени с остроумие и сатирични намеци.

Солистът на „Дианополис“ Цветомира Гицова представи емблематични песни и арии от оперите „Веселата вдовица“ и „Джудита“ на Франц Лехар, който съчетава в себе си виенската звучност и славянската мечтателност. Припомнно бе, че Цветомира Гицова се качва на сцената музикалния театър „Драган Кърджиев“ в Ямбол през 1978 г. Пее с известните Видин Даскалов, IMG_6421Арон Аронов, Хермина Михайлова и др.

Публиката чу прекрасни фрагменти от така обичания „Унгарски танц № 5“ от Йоханес Брамс.

Последва букет от любими класики като „Венециански карнавал“ на Аламиро Джампиери, бързата „Тик так полка“, „Императорски валс” и вечният „На хубавия син Дунав” от Йохан Щраус – син, както и „Ла Кампанела” на Николо Паганини.

IMG_6498Сред солистите на новогодишния концерт беше и Красимира Султанова. Тя получава първите си уроци по цигулка от баща си – маестро Николай Султанов, основател на „Дианополис“. Завършва Музикална академия в Дюселдорф, а през 1998 г. получава Сертификат за концерт-майстор на фестивала Байройт на Вагнеровите празници. Тя е концерт-майстор и солист на камерен оркестър „Дианополис“ от 2002 г., а от 2012 г. и на Симфониета дел Арте.

Още преди започване на концерта на публиката беше предоставена програма с предстоящите изяви на „Дианополис“. Следващият концерт ще е на националния празник 3 март и се нарича „Български корени“. Музикалните празници „Златната Диана 2019“ ще са от 21 до 24 април. На 19 май в Синия салон на „Съгласие“ ще има „Пролетно матине“, а на 16 юни в Безистена ще е тържественото закриване на 51-вия творчески сезон на камерен оркестър „Дианополис“.

IMG_6422 IMG_6432 IMG_6440 IMG_6442 IMG_6445 IMG_6462 IMG_6474 IMG_6475

About the Author :

Leave a reply