Сигнал за драстично нарушение на Изборния кодекс в Ямбол внесоха от „Републиканци за България”

Ямбол, 9.03.2021 г.

Сигнал за драстично нарушение на Изборния кодекс внесоха днес в РИК от ПП „Републиканци за България” – Ямбол. Поводът е разпространен в публичното пространство предизборен видеоклип на кандидатите за народни представители на Коалиция „ГЕРБ-СДС”. Клипът е заснет в „Новата болница”, която е част от МБАЛ „Св. Пантелеймон” и където строителните дейности по довършване на сградата започнаха преди седмица. Налице е провеждане на предизборна агитация в сграда, собственост на търговско дружество с повече от 50 на сто държавно участие, което е изрично забранено от закона, се казва в сигнала.

„За съжаление се сбъднаха опасенията ми, че парите за „Новата болница“ се дават предизборно”, коментира случая Георги Славов, областен председател и водач на листата на републиканците. „Колко нагъл и безочлив трябва да си, за да си стартираш предизборната кампания от строежа на болницата, погазвайки брутално закона, колко нагъл и бездушен трябва да си, за да се заиграеш с надеждите на хората най-накрая да получат съвременни условия за лечение, пита риторично Славов.

Според него, „ако премиерът Борисов беше превел реално парите за дострояването на болницата още през пролетта на 2019 година, така както обещаваше, тя вече щеше да е завършена и в това тежко време на пандемия цялата област Ямбол щеше да се ползва от нея”. За мен това поведение на ГЕРБ граничи с цинизъм в отношението към хората, бе категоричен Славов. Той определи като скандално участието в клипа на директора на болницата д-р Димитър Рунков, който е водач на листата на ГЕРБ в Ямбол и на областния управител Димитър Иванов, който е на трето място в нея. Това е чиста проба злоупотреба със служебно положение, е мнението на Георги Славов.

В сигнала републиканците посочват, че разпространеният видеоклип е в нарушение на разпоредбата на чл. 182, ал.1 от Изборния кодекс, съгласно който не се допуска предизборна агитация в търговски дружества с повече от 50 на сто държавно участие в капитала, каквато е МБАЛ „Св. Пантелеймон”. Съгласно Изборния кодекс, “Предизборна агитация” е призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори. Именно такъв призив за подкрепа е отправен във видеоклипа, чрез изписването на номера, под който коалицията участва на изборите, както и чрез репликите на заснетите кандидат-депутати. От кадрите ясно личи, че призивът, т.е. предизборната агитация е направена в МБАЛ “Св. Пантелеймон” – Ямбол“ АД /сграда “Нова болница”/, която е търговско дружество с повече от 50 на сто държавно участие в капитала, се казва още в сигнала.

Според Изборния кодекс, нарушаването на забраната за предизборна агитация се наказва с глоба от 300 до 1000 лв.

Позиция на Георги Славов, областен председател и водач на листата на ПП „Републиканци за България” – Ямбол по повод нарушение на Изборния кодекс от ГЕРБ

Колко струва „любовта“ на Ямбол?

Не веднъж през последните няколко седмици и то по различни поводи, зададох този въпрос в публичното пространство. Въпросът естествено е риторичен и касаеше особената активност от страна на правителството и даването на много милиони левове за Ямбол преди да стартира предизборната кампания. То не бяха пари за зала Диана, пари за улици, пари за новата болница, пари за околовръстен път, пари за кръгово на входа на Ямбол и какво ли още не. И то при положение, че за 12 години докато ГЕРБ управляваше града не бе даден нито лев за Ямбол. В годините назад многократно съм искал пари от правителството за решаването на тези проблеми, но тогава нямаше. А сега изведнъж точно преди изборите се намериха, и то за толкова много неща едновременно.

Но по-интересното се случи на самото откриване на кампанията на ГЕРБ!

Оказа се, че ГЕРБ са готови да платят всяка цена, само и само да спечелят отново „любовта“ на Ямбол.

За съжаление се сбъднаха опасенията ми, че парите за „Новата болница“ се дават предизборно. И ето го и потвърждението – ГЕРБ си откриха предизборната кампания на строителния обект на „новата болница“.

В този момент у мен възникват няколко въпроса:

 • Колко нагъл и безочлив трябва да си, за да си стартираш предизборната кампания от строежа на болницата, погазвайки брутално закона, защото в чл.182 от изборния кодекс изрично се забранява предизборна агитация на територията на дружества с над 50% държавно участие;
 • Колко нагъл, но и притеснен трябва да си от факта, дали ще те харесат хората и дали отново ще те изберат, за да се явиш на избори стъпвайки върху страховете и болката на хората от липса на елементарни условия за лечение и на качествено здравеопазване в Ямбол ….. ;
 • Колко нагъл и бездушен трябва да си, за да се заиграеш с надеждите на хората най-накрая да получат нова болница със съвременни, европейски условия за лечение каквито има навсякъде другаде в България, но не и в Ямбол;
 • Оставям въпросите без отговор, като се надявам, че всеки един ямболлия сам ще си отговори на тях!

Но за мен, това откриване е най-вече явен пример за двуличието на хората, ръководещи ГЕРБ, пример за това как за да запазиш един голям предизборен „коз“, какъвто явно за ГЕРБ се  явява започване на строителството на болницата, си в състояние без никакви скрупули да прецакаш не само град Ямбол, а и цялата област Ямбол. Още веднъж ще преповторя истината – ако премиера Борисов беше превел реално парите за дострояването на болницата още през пролетта на 2019 година, така както обещаваше, но не го направи, то болницата вече щеше да е построена и в това тежко време на пандемия цялата област Ямбол щеше да се ползва от нейното благо. За мен това поведение на ГЕРБ граничи с цинизъм в отношението към хората – 2 години да не правиш нищо, да стоиш и да чакаш да дойдат изборите за да стартираш строителството и с най-голямата си наглост да стартираш предизборната си кампания от там. Най-скандалното е, че директорът на болницата д-р Димитър Рунков, който е водач на листата на ГЕРБ и областният управител, който е на трето място в нея, изпълняват главните роли в клипа, което си е чиста проба злоупотреба със служебно положение. Областният управител е човекът, който е длъжен според Изборния кодекс да санкционира такива нарушения. Не е ли чел закона или не го интересува какво пише там? И в двата случая излиза, че сега трябва сам да глоби себе си – парадокс без аналог в България! А да не забравяме, че областният управил Димитър Иванов е и секретар на областната партийна организация на ГЕРБ-Ямбол.

И в заключение ще кажа, не е изненада за пореден път през последните години да  виждаме, че в ГЕРБ не се интересуват нито от проблемите на хората, нито от техните нужди, а само и единствено от собственото си политическо оцеляване, което винаги е на гърба на гражданите!

About the Author :

4 Comments to “Сигнал за драстично нарушение на Изборния кодекс в Ямбол внесоха от „Републиканци за България””
 • прав е
  March 9, 2021 - Reply

  За съжаление в случая е много прав

 • С. МИТЕВ
  March 9, 2021 - Reply

  Не е прав . Имаше 12 години като кмет да я направи. Преди това кметицата Николина Хаджигеоргиева с пари вместо да довърши почти готовата Нова болница, хвърли милиони,за втори корпус (по план трябва да са два корпуса по 15 етажа). До 6-ти етаж бе построен втория корпус и парите свършиха. Ако бяха използвани за довършване на първи блок,щяха да стигнат и още преди 18-20 години,когато тя бе кметица,щяхме да имаме нова болница. Да не се връщам по-назад,защото от 1979 до 1989 БКП ,при управлението на Тодор Живков имаха 10(ДЕСЕТ) години да я направят. За толкова време цял град може да се построи. Безпочвени са обвиненията към коалиция,,ГЕРБ-СДС,, в случая. Какво лошо има в това предизборно филмче. Та ГЕРБ осигури пари и се работи ударно вече две седмици. Не е грозно тези,които се борят болницата да стане да си направят реклама. За завъешване на Новата болница с политика или без политика ,няма значение. Трябва всички да сме обединени за това изключително важно за ЯМБОЛ здравно заведение. Стига да злобеем. НЕКА СМЕ ЕДИННИ В ИМЕТО ПО-БЪРЗО НОВАТА БОЛНИЦА ДА Е ГОТОВА,. МНОГО Е НУЖНА НА НАС.

 • бар рамбо
  March 9, 2021 - Reply

  Славов ти си патологичен ЛЪЖЕЦ , единственото място което заслужаваш е Централния Софийски затвор ! Виж си вересиите по разпадащия се “нов” център или по некадърно ремонтираната улица Преслав с нивелация правена от 10 годишно дете . Да не говорим за некадърността ти Славов и бездарния ти екип

 • къде отиваш д-р Рунков
  March 10, 2021 - Reply

  И защо д-р Димитър Рунков, който направи добро впечатление през миналата ковид година, води листа и ще става депутат когото никой няма да запомни, вместо да води дейностите по новата болница и да го помним като върнал я към живот?дано не останат само предизборните им снимки след тях

Leave a reply