Сетили се – най-сетне обявяваха, че истинско ръководство на баскетболния клуб няма. Досега не го знаеха ли?

Borko_poslСезонът на канарчетата в баскетболен клуб „Тунджа” си вървеше през целия шампионат. Само олигрофените в града ни, вярваха, че има истински Управителен съвет, и че той се събира редовно и още по-редовно взима решение за бъдещето на най-популярния спорт в Ямбол.

Публична тайна е, и то отдава, че давалият толкова много собствени пари и сили за клуба Валентин Ревански се умори, и психически, и финансово, но топката все се бавеше и бавеше. Хванаха на късо собственикът на „Сакарела”, на хотелски комплекс Боровец” и на ред други мощни фирми, да стои като Гюро Михайлов на този ветровит пост.

Единият път го придумаха да остане, понеже идваше 70-годишният юбилей от началото на организирания баскетбол в Ямбол, вторият път не можаха да намерят човек, който ще се хвърли в тази дълбока вода.

Тия дни емблематичният за града ни треньор Чолаков обявил от дистанция, чрез столичен сайт, че от новия сезон „Ямбол” ще има изцяло ново ръководство. То щяло да бъде избрано на Общо събрание – сегашният депутат от ГЕРБ явно не е забравил, че има ясно разписана процедура за подобни сюжети.

Друг въпрос, но твърде съществен, е колко и кои членуват в Общото събрание. Аз съм член на него от поне двайсетина години, и поне от толкова време членски внос плащат трийсетина души. Това е тъжната реалност, за съдбите на този спорт край Тунджа се говори много и обилно, когато дойде време за избор и за решения, сме все един файтон хора.

И от този един файтон хора, почти всички са про форма на Общото събрание. За хубаво или за лошо, Чолаков, а наблюденията ми са, че от доста време и кметът Славов, предварително са решили кои ще играят, и кои просто ще вдигат ръка. То не е и проста работа, да намериш хем влюбен в играта с оранжевата топка бизнесмен, който е готов да дава и доста пари от себе си.

Като дойдохме до парите, от много време, още от латиноамериканския кметски мандат на Кирил Тодоров, от градската хазна се дават солидни пари. Много други клубове от Лигата само мечтаят за сума от над 200 000 лева, за да имат стабилна основа за новия си сезон.

На бюджетната сесия на местния парламент и тази година над 200 бона, отделно 30 бона за детско-юношеската школа, директно се гласуваха за новия сезон на Баскетболен клуб „Тунджа”.

Не зная на този етап какво визира депутатът от ГЕРБ Чолаков за избор на изяло ново ръководсто. Затова ще припомня досегашните членове на Управителния съвет: Чолаков, Христо Христов от фирма „Кварта”, Кольо Колев от „Диана комерс”, Христо Добрев, Михаил Шефкенов , собственик на силната фирма „Аграрика”, шефката на компания „Уника” за нашия регион, инж. Николай Георгиев, един от най-мощните собственици на строителна компания в града ни.

Да не пропусна и собственикът на поне няколко стабилни фирми Видьо Видев.

На практика в Управителния съвет през годините бе избран част от каймака на ямболската индустрия.

Така е на теория обаче, на практика от доста време се влошиха доста отношенията между хората в ръководния орган, а президентът Ревански си косеше нервите ден след ден.

Сещам ie, как преди няколко зими гласувахме за член на УС един от синовете на крупния бизнесмен Моньо Тодоров. Направи ми странно впечатление, че момчето така и не дойде на Общото събрание, а на питането ще помага ли с пари на клуба, ни бе отговорено положително.

Сетне се оказа, че на този бизнесмен това му била последна грижа. И май така и не стъпи на събрание на Управителния съвет, нито пък даде що го годе добра сума за клуба.

Така че ако новото ръководство на БК „Тунджа” ще е повторение на старото, няма какво добро да очакваме.

Не обичам партийните вмешателства в подобни обществени структури. Имам обаче усещането, че лидерът на ГЕРБ в региона и кмет на Ямбол заедно с Иван Чолаков, вече е начертал партитурата за новия УС, и там ще се наложи дисциплина.

По повелята на Бойко Борисов – ямболският кмет обича да стъпва в неговите обувки…

Борислав Ненов

About the Author :