Серия от драми за „Тунджа” при 14-годишните

14годишниСтрахотен трети мач изиграха баскетболистите на „Тунджа” във възрастта на 14-годишните. В група „В” на държавното първенство възпитаниците на треньора Здравко Янчев трябваше да бият лидера „Левски”, който не познаваше поражението до неделя, но ямболският тим не спести този горчив вкус на столичните си връстници.
След като изоставаше, в последните минути „Тунджа” се вдигна на щурм и навакса разликата, а при 14,9 секунди преди края, Николай Михайлов наниза тройка и прати двубоя в продължение.
В допълните 5 минути момчетата до 14 години на „Тунджа” бяха по-силните и заковаха „Левски” при краен резултат 80:75. Нужна бе само още една точка, за да се получи най-добрата въртележка за ямболския тим и той да стигне директно до четвъртфиналите, тъй като в първия ден от държавното първенство нашите бяха загубили от „Академик”/София/. С малка разлика.
Само това поражение допуснаха нашите баскетболисти в групата си, в другите два мача те надиграха „Академик 17” с разлика от 27 точки, както и „Левски”.
В крайна сметка се получи тройна въртележка, „Тунджа” пак отиде напред в битката.
и излезе на осминафиналите срещу пловдивския „Академик”. По ирония на съдбата, на финалите на държавното първенство, което се проведе в София, 14-годишните ни състезатели на три пъти играха с „академици”- двата съперника бяха от София, третият от града на седемте тепета.
„Майните” се оказаха костелив орех, явно в Пловдив полагат грижи да възродят школата си, и след истински баскетболен екшън, „Тунджа” отстъпи с разлика от 1 точка – 66:67. Гонитбата в резултата е продължила до последните няколко секунди, но късметът е бил на страната на съперника от пловдивския „Академик”.
При това положение, участието на „Тунджа” във финалите на държавното първенство приключи, тъй като в тази възрастова група се приложи след груповата фаза принципът на елиминацията. Във финалния турнир участваха 12 състава и представянето на 14-годишните възпитаници на треньора Здравко Янчев определено бе много добро.
Те показаха характер и непримиримост, когато изоставаха от противниците си, обърнаха важен мач, срещу „Левски”, биха с 27 точки столичния „Академик”, а загубите с малък резултат, са тест за спортна злоба.
Нашите състезатели го издържаха.

About the Author :