Сергей Станишев: „Да отрежем на 25 май окончателно главата на ламята”

DSC03777aОт май в България започва да действа програмата за младежката безработица, средствата за която бяха заложени в бюджета на ЕС благодарение на левицата, заяви на среща с младите хора от община „Тунджа” водачът на листата на „Коалиция за България” и лидер на БСП и на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.

Той поясни, че през последните 5 години в ЕС на власт е била десницата, която е налагала политика на ограничения, заради което Европейският съюз вече не гарантира мир, спокойствие и по-добър живот и не решава проблемите на хората. В ЕС има 26 млн. безработни, от които 6 млн. са млади хора до 24 г., а отделни страни като Гърция и Испания имат младежка безработица над 50 %. „За какво бъдеще на Европа можем да говорим”, заздаде риторично въпроса към младежката аудитория Сергей Станишев и поясни, че точно заради това социалистите не харесват такава Европа. „Искаме една нова Европа, която да възстанови социалната справедливост, която да инвестира в реална икономика и в създаване на работни места, които дават оборот на икономиката, развитие, доходи, самочувствие и достойнство на хората”, каза Станишев, и поясни, че това е основното послание, с което социалистите в Европа и БСП отиват на тези избори. В платформата на ЕНП не се говори за безработицата като проблем, не се говори за социални права, десните смятат, че пазарът от само себе си ще ускори отново икономиката, каза лидерът на социалистите и допълни, че няма икономиката да потръгне без промяна в политиката. Той даде за пример как ЕС е налял в спасяването на финансовите институции 1 трилион и 600 млрд. евро, но хората в Европа се питат защо се спасяват банките, а не и обикновените хора, които в кризата загуха перспективата си и човешкото си достойнство. Станишев припомни, че преди 2 г. по негова инициатива е започнала кампания за младежката безработица, която като резултат е постигнала в бюджета на ЕС за новия програмен период да се отпуснат 6 млрд. евро за програми за младежка заетост и към квалификация на младите хора. За България се полагат 100 млн. „ Това ще даде шанс на десетки хиляди млади хора, които завършват образование, ако не намерят няколко месеца работа на пазара, да получат квалификация, обучение или субсидирана заетост”, поясни Сергей Станишев и допълни, че социалстите искат да спечелят тези избори и за да увеличат средствата по тази програма, за да има тя по-траен и всеобхватен ефект.

В контекста на вътрешните измерения на европейските избори Станишев изрече предизвикателната фраза „Да отрежем на 25 май окончателно главата на ламята”, призовавайки всеки да направи избор в полза на доброто или на змея, като поясни, че Св. Георги е толкова тачен и обичан, защото е бил защитник на слабите, бил е справедлив и е преборил злото заради другите, а не за себе си. Той призова младите хора да дадат такова мнозинство на БСП на изборитке, че да позволят правителството категорично да продължи да прави добри неща за хората.

About the Author :