Сергей Станишев в Ямбол

DSC03766aВ събота Президентът на ПЕС, председателят на БСП и водач на евролистата на „Коалиция за България Сергей Станишев беше посрещнат в Ямбол с много приповдигнато настроение, изключителен интерес и нетърпение от страна на ямболските граждани.

През целия ден младежи, доброволци и общински съветници от БСП – Ямбол информираха гражданите за важността на предстоящите евроизбори, раздаваха предизборни брошури, балони и знаменца с българския трибагреник. Сергей Станишев се включи в рекламната кампания на общинската организация на БСП на центъра на Ямбол  и влезе в непосредствен диалог с посетителите на шатрата. Много местни се спряха, за  да му подарят цвете, да му стигнат ръката и да го поздравят или просто да заявят своята подкрепа и пожелаят успех на предстоящите избори. Редица млади хора помолиха Станишев да им обясни значението на тези избори и защо трябва да гласуват.„Европейските избори са важни, а този път са и различни. Хората определят кой ще бъде начело на ЕК и каква политика да се води. Не зад закрити врати премиерите да се уговарят и да правят сделки, а хората да кажат, че искат Мартин Шулц, защото той поставя на първо място проблема със заетостта и ще търси решения за справедливостта в Европа, за равноправието на европейските страни и на техните гражданите”, обясни лидерът на БСП. В тази връзка той припомни и посещението кандидата за президент на ЕК в България Мартин Шулц, за да поиска подкрепа и да поеме ангажименти към страната ни.

DSCN0951aСлед участието си в рекламната шатра  Сергей Станишев проведе пресконференция на открито с представители на всички ямболски медии. Пред журналистическата гилдия, лидерът на ПЕС подчерта, че БСП не се притеснява от наличието на отцепници, направили самостоятелен проект със заглавие „АБВ“. Отрече, че по този начин се разширява лявото пространство. Напротив – гласовете, подадени за тях няма да отидат за европейските социалисти. Категорично подчерта, че темата за него не е актуална, тъй като хората вече са разбрали истината, а тя е  – „АБВ” работи за „ГЕРБ”. Станишев акцентира, че „БСП единствена води предизборна кампания за европейските избори от няколко месеца и то в цялата страна. Това е така, защото немалка част от другите партии разчитат на друг вид механизми, а не на политическото убеждение и на разговорите с хората. ГЕРБ проведе миналата година предизборна кампания, в която всичко бе свързано с пари, принуда и всяване на респект от силата на администрацията”. Лидерът на БСП посочи още, че новият предизборен кодекс защитава законността на изборите в много по-голяма степен от предишния, повишава се и ролята на гражданските организации, които ще имат достъп до целия изборен процес.

След брифинга Сергей Станишев проведе среща с обществеността на Ямбол в голямата зала на общината. Той бе посрещнат с възгласи, песни и развети знамена от симпатизанти и членове на БСП, от граждани, дошли да видят лице в лице най-успелият български политик в международен план – Президентът на Партията на европейските социалисти. Той се качи на сцената под звуците на любимата за всички песен „Една българска роза”, а зад него застанаха млади хора, които заявиха, че подкрепят БСП и ще вървят заедно към една Нова Европа.

DSCN0942aСловото на Станишев бе вдъхновяващо „Изборът на предстоящия Евровот е пред всекиго и в тъмната стаичка всеки трябва да се помисли: „… искаме ли да обедняваме все повече или искаме да се подкрепяме. Лявата политика в ЕС е крайно необходима, защото ето – благодарение на дясното управление, за решаване на банковата криза в Европа, бяха заделени 1 трилион и 600 милиарда евро, които бяха налети в банките. А можеше тези пари да се дадат на европейските граждани, сред които са и българите, за да се подобри техният начин на живот“ Той припомни, че Европа е доминирана от десни сили и от политика на рестрикции. „Българите повече не могат да затягат коланите, нужна е активна социална политика. Десните –  това е статуквото, а алтернативата са социалистите”, добави Станишев. Той каза още, че БСП е натоварена с големи очаквания. „Няма да ви разочароваме. Това изисква работа и кураж, имаме ги, но ни трябва подкрепа”, категоричен бе лидерът на социалистите . Той припомни, че тези избори са различни, но изключително важни за бъдещето на Европа и България.

По думите на лидера на БСП второто важно нещо за предстоящите избори е да не се позволи връщане назад и „към миналото, което помним с репресии, рекет към бизнеса и социален геноцид”,категоричен бе той. Пред препълнената зала и множеството от правостоящи граждани, лидерът на БСП и ПЕС подчерта: „Европа не ни допада такава, каквато е. Затова трябва спешно да се промени цялостната политика в ЕС. А това може да стане само чрез избори за представители в ЕП. Всеки глас е важен. И не само за ЕС, но и конкретно за живота в България. Затова на 25-ти май нека всички гласуваме ЗА СПРАВЕДЛИВА БЪЛГАРИЯ В СОЦИАЛНА ЕВРОПА!“

 

На излизане от залата Сергей Станишев бе пресрещнат в центъра на града от млади семейства с деца, за да се снимат с него и за да го уверят, че ще гласуват с номер 15 в интегралната бюлетина защото искат достойно бъдещето за децата си и защото му вярват. Група ямболци спонтанно покани Станишев да посети комплекс „Хале”, за да разговаря с гражданите. Водачът на листата на „Коалиция за България” бе посрещнат много емоционално от живущите. Хората го прегръщаха, здрависваха се с него, задаваха въпроси и споделяха болките и мечтите си. Не можеха да повярват, че председателят на БСП е дошъл на крака при тях, за да поиска подкрепа за левицата на 25-ти май. Стотици хора се събраха, получиха автографи, направиха си снимки с него и заявиха: „С Вас сме. Благодарим Ви, че днес сте близо до нас – на една ръка разстояние”.

В съботния ден в Ямбол, заедно със Сергей Станишев, хиляди граждани си казаха „За справедлива България! За Социална Европа!”.

 

№15 В ИНТЕГРАЛНАТА БЮЛЕТИНА – „Коалиция за България”

 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

 

About the Author :