Сергей Станишев: „В България никоя партия не може да спечели, ако не е проевропейска”

DSC02692Това, което се случва в Европа, касае всеки, макар да изгледжа безумно далечно, каза на среща в Ямбол с граждани и с неправителствени организации лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев и поясни, че решенията на ЕС касаят живота ни в бъдеще много директно, особено сега, когато ЕС се намира на кръстопът след всички кризи, с които се сблъска – миграционна криза, напускане на Великобритания, нарастващи неравенства между страните и вътре в обществата, недоволство на хората. Той припомни, че преди няколко месеца Европейската комисия (ЕК) е представила пет възможни сценария за развитие, а преди няколко дни председателят на Европейската комисия Жан Клон Юнкер е изразил своята визия, която е добра за България и по отношение за членството ни в Шенген, и за Еврозоната. В неговата визия няма Европа на две скорости, а като единна равноправна, с равни права за всички граждани във всички сфери. Процесът за определянето бъдещето на ЕС ще продължи, но въпросът е къде е България, каза още Сергей Станишев и допълни, че страната ни трябва да покаже, че има национална позиция за бъдещето на ЕС и ще си отстоява интересите.

DSC02684Според мен е важно през следващите месеци и година България да има национална позиция, а това изисква огромно усилие, подчерта лидерът на ПЕС и изрази мнение, че подготовката на председателството се свежда само до техническата част, а не и до същностната.

„Догодина през май ЕК ще внесе предложението си за бюджета на ЕС през следващите 7 години – от 2020 до 2027 г. Има различни идеи, една от тях е орязване на парите за кохезионна политика, което пряко касае България, защото няма община, която да не се е възползвала от този фонд поне с един проект, а това е и основният публичен държавен ресурс, с който България разполага в момента, след като частните се сринаха, а държавният бюджет не инвестира достатъчно. ПЕС е първата партия, която зае много ясна позиция, стартира поредица от инициативи,за да участваме в този дебат и да си намерим съюзниците”, обясни Сергей Станишев.

DSC02689Той припомни, че бюджетът на ЕС е 1 % от брутния вътрешен продукт на държавите членки. През периода 2014 -2020 г. бюджетът на ЕС е бил намален с около 40 млрд. евро, а през новия програмен период постъпленията му ще бъдат със 70 млрд. евро по-малко заради Брекзит или с 10 млрд. по-малко евро всяка година.

Според Станишев намалението трябва да се компенсира като се даде възможност бюджетът на ЕС да има собствени ресурси, какъвто е данък финансови транзакции, за който настояват социалистите в Европа. Чрез бюджета се води политическа битка как да изглежда Европа и за какво да се харчат парите, защото най-лесната мишена за орязване на бюджета на Ес са два фонда, които пряко касаят България – Селскостопанският фонд, който е 40 % от целия бюджет на ЕС и Кохезионният.

По отношение на вътрешната политика Станишев заяви, че след изборите имаме правителство, което няма цел и посока, управлява с много скандали, а работата на държавните институции е най-вече работа за бъдещето с ясна посока за държавата. Според него усещането за България е, че сме в едно блато, в което няма особено движение. Най-важната задача пред БСП според Станишев е да покаже на хората, че може да покаже накъде отива страната, че разбира с какви инструменти и как може да се постигнат общополезни цели.  Не може ЕС да ни свърши цялата работа все едно си нямаме държава, коментира Станишев във връзка с качеството на храните и подчерта, че контролът на храните на българската държава е прекалено слаб.

Той подчерта още, че липсва задълбоченост на дискусията за националната позиция за българското председателство, затова планира като председател на ПЕС да направи още две дискусии – едната за отбраната, а другата за Еврозоната.

Грешка е, че ние допуснахме по време на кампанията да бъдем заклеймени като антиевропейска партия и това е една от причините да не спечелим изборите, заяви Сергей Станишев и допълни: „В България партия не може да спечели изборите и доверието на хората, ако не се покаже като проевропейска, с партньори в Европа и че може да разчита на сътрудничество от там, защото мнозинството от българите вярват, че България принадлежи към ЕС. Може да имаме критики към ЕС за много неща, за които има причини и има основания, но принадлежността е ясна”.

About the Author :