Септември – месец на промените в Ямбол

ch1Септември се очертава като месец на промените в Ямбол, а дали те са само с положителен знак всеки сам ще си отговори според собствените си критерии.

От 1 септември се движат новите автобуси, които смениха старите трошки, но разписанието за съжаление си остава същото, а дори и не се спазва. Отделно новата система за самотаксуване и влизане само от първата врата затруднява много пътниците и забавя движението.

ch2Промените в облика на Ямбол започнаха реално още от средата на август с пускането за движение по новия градински мост. Хората поне си отдъхнаха, че най-после достъпът им до градската градина е улеснен, но там продължават да си остават отворени въпросите дали този мост е напълно обезопасен, защото все още не е официално приет от държавна приемателна комисия. Упорито в града се носи мълвата, че мостът е бил неправилно проектиран с по-тежки материали и се е наложило да се подменя бетонът с по-олекотен, но тепърва ще се установява дали конструкцията му отговаря на новите земетръсни изисквания.

На 4 септември с огромно закъснение от първоначалните срокове бяха открити трите обновени по европейски проект детски заведения – Детска ясла „Мечо Пух“, Детска градина „Свобода“ и Детска ясла „Слънчево детство“ към Детска градина „Пламъче“. Извършените в тях строителни дейности включваха полагане на топло и хидроизолация, ремонт на покривни конструкции, подмяна на електрическите, ВиК и котелни инсталации, нова дограма, обновено беше оборудването на кухненските блокове и др. Дворните пространства също са модернизирани с нови съоръжения за игра, обособени в различни кътове, в зависимост от групата и възрастта на децата, положена е ударопоглъщаща настилка, изпълнени са и дейности по обновяване на парковата растителност.

И там имаше драма с конструктивната сигурност на детска ясла „Слънчево детство“ и детска градина „Свобода“, но според  кмета Георги Славов няма никакъв проблем. Той заяви, че е направено обследване със специализирана техника за заснемане, което е доказало, че няма проблеми и затова сградите са получили одобрение за ползване от държавна приемателна комисия.

На 5 септември беше открита ремонтираната сграда на Професионална гимназия по земеделие „Христо Ботев“ –  Ямбол, която включва и общежитие. Финансирането е по ОП „Региони в растеж” на стойност 1 299 840 лв.

За първия учебен ден ще бъдат завършени ремонтите в сградите на СУ „Св. Климент Охридски”, която се ремонтира с европейски средства, и на ОУ „Христо Смирненски” и на НУ „Св. Св. Кирил и Методий”, което се мести в сградата на бившето ОУ „Димчо Дебелянов”.

На 12 септември трябваше да бъдат готови и другите два обекта, които се ремонтират в Ямбол с европейски средства – продължението на ул. „Г. С. Раковски” и централната градинка пред пощата, но се оказа, че срокът им за изпълнение бил удължен заради дъждовните пролет и лято. Кметът на Ямбол Георги Славов не успя да каже докога е удължението, но заяви, че те ще бъдат изпълнени според новия срок. За нас остава само надеждата, че това все пак ще се случи в рамките на месец септември, а не някъде далеч в небитието.

В края на август завърши ремонтът на обходния път “Изток”, който се финансира от Агенция „Пътна инфраструктура”. Възстановени са пропаднали участъци от пътя, подменени са бордюрите, върху пътното платно са положени два пласта асфалт, прокарана е нова канализационна система за дъждовната вода. Ремонтираният участък е с дължина 2,5 километра, реконструкцията му струва около 1,5 милиона лева.

Другият сериозен ремонт  на ул. „Преслав”, който се финансира по европейската програма, ще продължи вероятно до края на годината. Сред живеещите в тази част на града се носи мълвата, че едва ли не ремонтът ще приключи до 15 септември, но това е невъзможно. В момента там ВиК – Ямбол подменя водопровод. Кметът на Ямбол обясни, че вероятно ще се положи само първия пласт асфалт и пътят ще се отвори за движение през зимния период, а след това, когато времето позволи, ще бъде положен и вторият пласт асфалт. Кога все пак тази част от града ще може да се ползва за движение можем само да гадаем. Припомняме, че със старта на учебната година ще започнат и мъките на живеещите там ученици, защото е спрян от движение автобус номер 5 заради ремонта.

Така или иначе се надяваме мъките на ямболлии с продължаващите вече дълго време ремонти да приключат скоро, а след това вече ще преценяваме дали направеното е качествено и ще ни хареса, защото още отсега като се движим по новата настилка установяваме кои плочки хлопат и кое не е направено както трябва.

Диана Иванова

About the Author :

Leave a reply