Сензационната победа на Наско Киров в Стралджа, или вече дойде времето на дънките

12074738_1051394064893623_3353810859845736470_n„Тази сутрин общината осъмна свободна и с нов кмет в лицето на Атанас Киров. Само аз си зная какво ми беше в тези 10 години, в които се занимавам с политика и често бях сам воин срещу досегашната власт.Това са третото и четвъртото изречение от текст на Гроздан Иванов във Фейсбук. Този мъж е до голяма степен възловата фигура в детронирането на кметувалия три мандата представител на БСП Митко Андонов.

В обръщението си към приятелите и познатите си в социалната мрежа, Гроздан не казва нещо – това, че той е братовчед с Атанас Киров. Не само приятел, а и роднина, това прави работата още по-здрава. Защото сме в България, а тук, за разлика от САЩ, роднинските връзки имат огромно значение. Гроздан опита на миналите местни избори да победи Митко Андонов – не успя, нещо повече човекът на БСП спечели преди четири есени много убедително. Гроздан Иванов обаче има огромна енергия, поне такива са моите впечатления от контактите ми с него. Той е лидер на общинската структура на „Атака” в Стралджа, общински съветник е, има поглед и към по-широки хоризонти, тъй като е репортер в телевизия „Алфа”, ТВ на атакистите.

Киров 22И още нещо – на парламентарните избори, последните засега, които бяха  и извънредни, Гроздан Иванов водеше листата на „Атака”. И сякаш той дръпна така нещата, че резултатите на националистите бяха добри. В община Стралджа дори отлични. Е, „Атака” там не получи повече доверие от БСП, но може би това бе заявка. Заявка,че не само ще опита партията на Сидеров да пробие хегемонията на модерната лява партия, а че може и да го направи. Или чрез Гроздан, или чрез лансирана от него фигура.

Възлова роля, може би, има и друг от участниците в коалиция „Промяна”, която издигна кандидатурата на Атанас Киров –  това е партия „АБВ”.  Доста преди да се обяви явяване на кметската писта на шампиона на България и носител на Купата на страната по футбол с екипа на „Славия”, написах в сайта ни „Делник”, че Киров излиза на политическия ринг. Нещо обаче по трасето между участниците в бъдещата коалиция засече – или Наско Киров имаше някои колебания все още, и на другия ден се оказа, че той няма да се яви за кмет.

Наско Киров, такава е истината, няма защо да я крия, ми позвъни, бе много ядосан, и поиска да опровергаем информацията, че ще бъде кандидат за кмет на някои политически формации. Че изобщо ще бъде участник в кметските избори.

„Някои може да си правят такива сметки, ала ги правят без мен”, това бяха думите на спортната икона на Стралджа. А Киров е и най-успешният футболист изобщо в Ямбол и областта.

Ситуацията бе неприятна за мен – да опровергаваш това, което е излязло преди броени часове не е добър атестат за нито един журналист. Това, поне в началото на Прехода, бе кошмарът на всеки журналист. Сега има толкова талаш в бранша, та вече и чудовищните гафове не правят никакво впечатление. Дори малцина разбират колко огромни са гафовете.

Времена.

В крайна сметка, след разговор с бурен тон, се разбрахме с Атанас Киров – пиша нова информация, и цитирам него: Киров заяви, че няма никакво намерение да участва в кметските избори. Нямаше заплахи от негова страна, ако някой веднага се сеща за подобен аргумент. Наско Киров, вече кмет на община Стралджа, никога не е бил свързван с мутрите. Поне аз не съм чувал за такава връзка. Не е тайна, че той разполага с пари – има бензиностанция, а бизнесът му е базиран в Бургас. Киров там и живееше в последните години. Всяка седмица обаче бе на терена в родната Стралджа – много дълго, десетилетия го държеше жаждата да бъде пак с топката. И то в истински мачове, а не така, в квартала. Киров сякаш по тая линия, футболната, влезе в конфликт с дългогодишния кмет на Стралджа Митко Андонов. Надали само това е било разминаването между тях. Но в малки градове като Стралджа, спортът се изчерпва почти напълно с футбола. И тази игра може да раздели жестоко хората.

ЗАЩО СЕ СТИГНА ДО ЗАГУБАТА НА МИТКО АНДОНОВ?

Лидерът на „Атака” в Стралджа Гроздан Иванов нарича управлението на Митко Андонов феодално, и твърди, че градът е постигнал Освобождението си. Така определиха преди време нещата в този град и от партия АБВ. Същото стори в Ямбол на брифинг и вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов. Той сложи в тази сметка и община Болярово.

АБВ и за Болярово дефинира така ситуацията, там обаче не издигна изобщо кандидат за кмет. ГЕРБ пък прати в надпреварата в Стралджа една дама, която надали имаше и минимален шанс да прекрати хегемонията на БСП. Така че герберите не можеха да вземат голям периметър, и това отвори допълнително вратите за победа на Наско Киров. В местната коалиция „Промяна” има още един файтон партии, освен Атака и АБВ. Там са и Народен съюз, и Свободните демократи на Стефан Софиянски. За партията на бившия кмет на столицата надали някой дори си спомня, камо ли тя да има реална сила, и то баш в Стралджа. Не зная точно колко е там мощта на Народен съюз, но специално земеделците на Личев, така ги наричам за по – прегледно, имат реална тежест из региона, както и в Ямбол, което бе показано за пореден път чрез двете места в ямболския парламент.

Има, поне според мен, много силен мажоритарен вот за Наско Киров. Това, което видях по телевизия „Алфа” от площада след втория тур бе доста триумфиращи млади хора. Е, не на 20-22 години, но далеч под 60. Новият кмет е от по-новото поколение. И , поне външно, е пълна противоположност на досегашния кмет Митко Андонов.

Киров ходи почти винаги спортно – дънки, кожено яке, тениска, или нещо подобно. Андонов е в класиката в облеклото на старата генерация управленци – винаги с костюм. През годините никога не съм виждал Митко Андонов на мероприятие без костюм. Пиарите, а и той, вероятно биха приели дори беглата идея за друго облекло като грях.

Надали често ще виждаме и в кметския му кабинет Атанас Киров с костюм. Или, ако слага понякога такова облекло, то ще бъде някакъв микс – дънки и сако, нещо от тоя сорт. И на стралджани може да им е дошло времето за смяна в поколенията във властта. В малките общини, а при управлението на ГЕРБ вече и в големите, парите ги държи действително общината.  Там и работните места наистина в огромна степен зависят от общинската управа. Получава се често затворена система – къси пасове между роднини и приятели. Между общината и удобни фирми.

„Бях обиждан, удрян, заплашван, но стоически издържах и това в името на ГОЛЯМАТА ЦЕЛ – ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА СТРАЛДЖА ОТ ТОВА ФЕОДАЛНО РОБСТВО”, това също е признание на Гроздан Иванов във Фейсбук. На мен лично ще ми е изключително интересно как ще се подреди новата общинска администрация в община Стралджа. При толкова много партии, дали рамо на Наско Киров, дали няма да настъпят люти скандали, и да почнат свирепи компромиси, загърбващи всякакви принципи за професионализъм.

Дали няма Наско Киров да бъде омаян, а и постоянно натискан от приятели, роднини, съученици, да им намери работа. Да им даде поръчки.

Мнозина считат за съвсем нормално да осребрят подкрепата си в изборите. Това го виждаме от десетилетия в политическата система на България – нито БСП, нито СДС, нито в последният сив период хората на Бойко Борисов се свенят от подобна „концепция”.

Манталитетът им е такъв – защо се бихме за победата на изборите, щом няма да я осребрим. Не твърдя, че новият кмет на Стралджа ще влезе в този стил, но и не съм никак сигурен, че няма старият управленчески модел да се повтори. Под стария разбирам и ГЕРБ по всички части на държавата. И в Ямбол, където гъмжи от приятелски и верноподанически назначения. Дори имахме навалица от съученици в кметския екип на Славов.

Стралджани обичат особените жестове на изборите. Преди ерата на Митко Андонов, те опитаха чрез човек на СДС- д-р Андон Василев. Получи се пълен провал.

Така че не е ясно дали няма да гледаме един познат филм, един римейк под друга политическа режисура…

Борислав Ненов

About the Author :