Селекцията: другите пазаруват, ние пак чакаме

12278878_909011839183026_4291539792746182971_nБаскетболният „Ямбол” явно няма да изневери на дълголетната вече традиция и ще прави селекцията си пак броени дни преди старта на първенството. Поне това показва проверката на „Неделник”, а по принцип ние нямаме празно в подобни сондажи.

Има две ясни неща все пак на този етап за мъжкия ни тим: старши треньор остава Петър Петров, а вероятността плеймейкърът Милиян Боцка отново да играе с жълтия екип е много голяма. Това сподели за вестника ни членът на Управителния съвет на БК „Тунджа” Иван Чолаков. Депутатът от ГЕРБ е  „сондирал” нагласата на сърбина, който свърши страхотна работа през миналия сезон и гологлавият гард има желанието да продължи в зала „Диана”.

Желанието обаче явно ще трябва да се подплати с по-висока заплата за Боцка, това е нормално, след като той влачи състава в безчет мачове на гърба си. Със сигурност отново ще извежда съотборниците си капитанът Станислав Говедаров. Гардът навлезе в 36-та си година, Милиян Боцка пък е на 34, ала се видя, че при солидна подготовка „старите” са си млади.

Все пак ръководството на клуба ни има идеята да дава повече отдих на Говедаров, за да се удължи спортното му дълголетие. Надали Станислав ще играе до 40 години като Ясинский, но той и така вече влезе в легендарната чета.

За съжаление, освен договорът на младия център Андрей Иванов, сключен миналия сезон, а той е за пет години, няма яснота почти за нито един друг млад състезател. Евгени Иванов, поне по сведенията на „Неделник”, още не е сложил парафа си под нов договор.  Вероятно няма да има проблеми с гарда Стойо Чолаков, който през миналия сезон започна и треньорска работа, но при не особено тежката програма на „Ямбол” това не пречи на Тони да продължи кариерата си на баскетболист.

Винаги въпросът с парите е водещ при правенето на селекция и тия дни се потвърди това, на което нашият вестник от дълго време акцентира – „Ямбол” разполага с 200 000 лева, гласувани му от местния парламент, така че работата по селекцията може да си върви. За разлика от нашия клуб, „Балкан”, макар и вицешампион на страната ни, се надява едва на 100 000 лева от Общинския съвет на Ботевград. Явно  ръководството на „зелените” разчита и на други пари, тъй като вече подписа с центъра от Черна гора Секулович, както  и с американеца Холман.

Начело на „Балкан” отново ще бъде Небойша Видич, той има сигурни подписи и на трима български играчи – на гарда Николай Маринов, на Радослав Кочев, които са от предния сезон в тима, а също и на досегашното крило на „Черноморец” Константин Коев.  Да се каже, че селекцията на Ботевград е ясна и силна, ще е твърде пресилено и невярно. Не я ясно дали остава Мартин Дурчев, както и Стоян Петков, а има и други важни имена, които още не са подписали нови контракти.

Продължава сензационният ренесанс в „Спартак” /Плевен/. С появата на съвсем младия Сашо Дяковски на треньорския мостик, северняците промениха манталитета си и направиха добър сезон. Управата им вече има подписа под нов договор на тежкото крило Димитър Маринчешки, един качествен, възлов състезател, който вкарваше по  13,7 точки средно на мач и ловеше по 9,5 борби. В Плевен ще продължи да играе и вършещият там много полезна работа  център Милован Савич, който даде средно по 14,9 точки и 9,1 борби на двубой.

Пловдивският „Академик Бултекс” също не се размотава, а си осигури вече двама легионери  за новия сезон, като това са младоци, идващи от колежите на САЩ. Очаква се в късната есен да се появи на терена и бившият национален център Костадин Маршавелски, направил един добър сезон и в зала „Диана”. 211-сантиметровият състезател лекува дълго време заболяване и затова потъна в зоната на здрача.

Надали може да има съмнение, че носителят на Купата на страната „Рилски спортист” и през новия сезон ще пазарува доста от чужбина. Там стана смяна в треньорския пост, вече ще виждаме край тъч линията Людмил Хаджисотиров, а не Росен Барчовски, но Удо също ще натиска за квалитетни състезатели. Те пък са навързани с повечко пари…

Именно в пореден опит да направи нещо с по-малко пари влиза нашият клуб. По указанията на Иван Чолаков, в зала „Диана„ все се чакат последните влакове, подход, който определено не е най-адекватният. А се вижда, че всъщност БК „Тунджа” има осигурен бюджет и може да прави селекцията от по-рано.

Не стана дума дотук за селекцията на „Лукойл-Академик”, но там имаме една прастара песен – купуват се легионери на килограм.

Не е ясна на този етап картината при „Черно море” /Варна/. Моряците имаха много сложен минал сезон с парите, така че може пак да е голяма мъка тяхното участие, макар че те пък десетилетия наред нямаха никаква грижа за бюджета си.

Нещо, което може да се каже за „Ямбол” преспокойно само по времето, когато „Овергаз” бе спонсор на клуба…

Борислав Ненов

About the Author :