Сезонът, в който „Ямбол” пропусна да е четвърти

basket1aСтрахотна жега трябваше два изтърпят баскетболистите на „Лукойл-Академик” срещу „Берое”, за да стигнат отново до шампионската титла. Клубът от Стара Загора този сезон направи големи мачове и съумя да постигне за първи път в историята си Купата на България.

Във финалната серия на първенството пък игра с огромен хъс срещу „шейховете” и съвсем малко не достигна, за да направят сезона на треньора Тони Дечев трагичен. В този контекст бе странно как Тодор Стойков, изпълнителният директор на „Лукойл-Академик”, изсипа куп  суперлативи за наставника на отбора. Нямало кой друг, освен Тони Дечев, да бъде начело на състава.

Всъщност, адмирациите сред треньорите в истинското значение на тази дума, спечели наставникът на „Берое” Любомир Минчев. Той направи изключителен удачен подбор на чуждестранни баскетболисти и най-вече те заработиха Купата на страната и сребърните медали от шампионата. И Стара Загора от град, в който мъжкият баскетбол бе непозната почти дума, вече е сред грандовете. Разбира се, тази мощ може да се окаже твърде мимолетна –  помним как „Фикосота” / Шумен/ и „Компакт”/Димитровград/ изчезнаха от баскетболната карта на България.

А това, че плейофите в доста мачове бяха спортен трилър, бе най-доброто от поредното първенство на страната ни. Едно от най-равностойните и оспорваните, в което и нашият отбор можеше да бъде четвърти, а не осми, както се получи. Бе въпрос колкото на шанс, неговата липса ни отне поне четири победи, така и на умение от страна  на старши треньора Петър Петров да разчете правилно партитутарата в тези двубои. Петров допусна някои грешки, ала това е обяснимо, той няма рутина на такъв пост. Едно е да имаш огромен опит като състезател, каквото е положението при бившия капитан на плевенския” Спартак” и играч на „Ямболгаз”, съвсем друго да си на горещата треньорска пейка.

Трябва да си дадем обаче ясна сметка и за крайно ограничения кръг от състезатели, с които можеше да оперира треньорът на „Ямбол”. Само гардът Цветослав Острев беше равностойна смяна, възлов, до голяма степен, шести играч. Останалите баскетболисти на резервната скамейка, при нито едно свое включване на терена не показаха големи възможности.

Припомних си какво ми бе казал преди време в едно интервю треньорът и бивш основен състезател на „Ямбол” Юлиан Радионов: „ Младите трябва да направят така в тренировките, че да няма начин да не излязат на терена, а не изкуствено да ги налагаме”.

За  голямо съжаление нито едно име на млад баскетболист не можем да посочим като наложило се в състава на нашия клуб. Андрей Иванов игра страхотно във втора дивизия за „Шумен”, но за „Ямбол” не можа да направи големи мачове. С една уговорка –  Андрей  и нямаше дадени дълги периоди на паркета от страна на треньора Петър Петров.

Възможно е за новия сезон „Ямбол” да бъде с нов треньор, това показва проучването сред хора от ръководството на нашия клуб, направено от „Неделник”. Освен че не проведе по най-добрия начин няколко мача, Петър Петров търпи критика и за тренировъчния процес, там нямало нужната степен на натоварване. Така че смяната на треньора няма да е сензация, макар че е  редно такива рокади да се правят в първите дни след края на сезона.

А „Ямбол” прикючи сезона още преди първи май…

Още нещо е почти на сто процента сигурно за следващия шампионат: клубът ни ще бъде с по-висок бюджет. Той няма да дойде по линия на общината, тя през март даде подкрепа от 200 000 лева на мъжкия тим,  плюс 30 000 лева за детско-юношеската школа. Поне още стотина хиляди лева е амбицията на ръководството да се осигурят за новия сезон.

Дано това да е добре премислено, а не просто едно чудесно намерение. Ако това стане, вече може да се мисли и за малко по-мащабна селекция, вместо да се чуди треньорът кого да пусне в игра.

Борислав Ненов

About the Author :

Leave a reply