Сезонът, в който книгите са пред финала си

ilko_kapelev_albumЛятото никога не е бил сезонът на книгите. За издаване на книги, за премиери на книги. Лятото е най-често сезон за писане на книги. Поне по литературния канон е така.

Ямбол понякога прави изключение от всичко, понякога върви с другите. При книжовната история, върви с другите. И все пак какво се очаква?

Особен интерес идва откъм Пловдив, една стара и плодотворна ямболска „дестинация” в културата. И много талантлива, това трябва да се подчертае, някои  го забравиха, други не са го и чували дори. Не съм сигурен, че е въпрос на смяната на поколенията.

Под тепетата вероятно ще стартира една идея на поета  и белетрист Антон Баев. Свързан с Ямбол по линия на баща си, Христо, който е роден в града ни, а в Пловдив премина огромната част от живота му като журналист. Антон Баев, автор на чудесния роман „Рай друг не чакай”, сподели за „Неделник”, че все повече му се върти идеята да напише малък роман за Ямбол.

Родният град на баща му не е непознат за белетриста, преди години той написа няколко стихотворения, през които градът ни талантливо преминава. Каква точно е темата, идеята на Антон Баев, засега е тайна. Той обаче е от хората, които не оставят творческите си идеи да отлежават с десетилетия.

Работи по своя нова книга със стихотворения Илко Капелев. Нашият дългогодишен колега е сред най-даровитите лирици в Ямбол и винаги е любопитно накъде го е отвела музата. Музата, а не навикът да се издават почти всяка година книги, както правят други ямболски автори.

Това, до което „Делник” се добра, относно новата книга на Илко Капелев, по-скоро сочи към книга със силен интимен заряд. Родените в митичното вече село Овчи кладенец автори, имат слабост към тази тиха лирика. Доколкото при Капелев чувствата могат да бъдат тихи, пастелни.

В сферата на документалното, засега няма категоричен анонс от ямболски автори. Мъти се нещо, свързано с дългогодишни проучвания из архивите на града ни, но да не урочасаме нещата. Някои автори са фаталисти.

Спокойно обаче може да се обяви, че предстои да излезе в печатница „Светлина” втората част на романа на Вълчо Кръстев „Завръщането на кардашите”. Тази книга събира в себе си и художественото, и документалното. Вълчо Кръстев е свидетел и участник във всичко, което описва, разказва, разкрива пред читателите. Но всичко това е преминало през филтъра на персонажите. И във втората част на „Завръщането на кардашите” публиката ще срещне интересни типажи, един много стегнат и динамичен диалог, както и привличаща с архаизма си реч, чрез която героите му са в екстремни ситуации из екзотични точки на света.

През пролетта стихосбирка издаде една интересна млада дама от Елхово – Мария Гюзелева. Едни от първите й стихове, които стигнаха до читателите, бяха публикувани във вестник „Делник”.

Скоро „Неделник” ще публикува рецензия за новата книга на Гюзелева. За съжаление, доколкото има хора на перото извън Ямбол, в Елхово, Стралджа, Болярово, те остават сякаш встрани от ямболските медии. С годините сякаш и хора на словото почти няма там.

Да не отиваме обаче в крайности – думата е за хора, които притежават все пак известна дарба, а не за войнстващи графомани. Тези, вторите, нанесоха големи поражения на ямболската литература. Това обаче е дълга тема, тема за друга статия.

Лятото не е сезонът за издаване на книги, още по-малко за премиери на книги, но пък в края му на този сезон почват  да се виждат част от бъдещите книги. Ако  се чака най-хубавото време, няма да се направи нищо.

Най-хубаво време просто няма. Или ваканцията му е прекалено дълга…

About the Author :