Седмо издание на изложбата „Рисунката“

DSC02815Ямбол, 21.02.2018 г.

Тази вечер в Арт галерия „Кирил Кръстев“ в Ямбол беше открито седмото издание на изложбата „Рисунката“ на Групата на ямболските художници. Тази година ямболските творци имат гости от Бургас и Сливен, което подсказва, че за в бъдеще изложбата може да разшири своя ареал, което да я направи още по-интересна сред гилдията.

„Стана традиционно да започваме новата календарна година с тази изложба – „Рисунката“, като символ на началото. Защото колкото и грандиозен проект да предприеме творецът,  в началото винаги стои една рисунка – тя е нещо като ембрион, над нея постепенно се надгражда, тя се развива, придобива различна цветност“, каза за „Делник“ Петър DSC02809Тепсизов, председател на Групата на ямболските художници. „Рисунката е символ на първата битка между духовното и материалното на полето на изобразителното изкуство. Тя е първият материален изказ на идеята на художника. Освен това рисунката винаги представя художниците в различна светлина. Затова тя винаги променя мирогледа на ценителите на изкуството към определен автор“, поясни още той.

Всички рисунки, включени в тазгодишната едноименна изложба, се показват за пръв път. Повечето са черно-бели, което е и характерно за рисунката, правени са с молив, въглен, сангин. В някои случаи е използван акварел, чиято цел е да подскаже на живописеца какъв цвят би могъл да използва в бъдещата си творба.

В изложбата със свои рисунки участват: Атанас Караманов, Кольо Инджов, Александрина Игнатова, Йордан Трифонов, Мария Христова-Баракова, Румен Малчев, Петър Тепсизов, Кольо Костов, Боряна Чапърова, Цветелина Неделчева от Бургас, Христо Тотев-Тото от Сливен, Павлина Сърбова, Дияна Йорданова, Диляна Узунова, Цветан Казанджиев и Таня Косева.

DSC02806 DSC02807 DSC02811 DSC02812 DSC02816 DSC02819

About the Author :