Седми събор на българи и гърци край Голям манастир

???????????????????????????????На 24 май 2015 година, в местността „Църквичката“ на Манастирските възвишения, се проведе Седмия българо-гръцки събор. Организатори са Община „Тунджа“ и Кметството нас. Голям манастир.

На събора присъстваха кметът на общината – Георги Георгиев, народният представител от БСП лява България Кирчо Карагьозов, председателят на Общински съвет „Тунджа“ Нели Славова, ръководният екип на общината, общински съветници, кметове и жители на села от региона.

???????????????????????????????От гръцка страна присъстваха изпълнителният директор на МИГ „Трикала Агенция за развитие – КЕНАКАП“- ВайосКутис, Андреас Бузекис – общински съветник в община Калампака, представители на Федерацията на гърците от Източна Румелия, жители от село Нео манастири, Република Гърция.

Съборът откри кметът на с. Голям манастир Славчо Иванов. В словото си той благодари на народния представител Кирчо Карагьозов, с чийто дарение от 1 000 лева са положени основите на храма „Св. Атанасий“, както и на Мария Димитрова от фирма „Аксес консулт“, която дари първата икона за бъдещия храм.

???????????????????????????????Приветствие поднесе кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев. Той подчерта, че традициите на това магическо място са не просто живи, а се продължават с вдъхновение и от днешните наследници. Кметът Георгиев изказа своята благодарност към кмета Славчо Иванов и на всички хора, „които не пестят сили, енергия, ум и сърце“ и с всяка изминала година помагат поляната на местността „Църквичката да става по-добро и приятно място за отдих и поклонение. Доказателство за това са новоизградените уютни беседки, както и положените вече основи на храма „Св. Анатасий“.

???????????????????????????????В приветствието си ВайосКутис сподели, „че се чувства като жител на Община „Тунджа“, защото всяка среща тук е съпътствана от духа на приятелството. Той подчерта, че приятелството е продължено и чрез обмена на идеи и разработването на съвместни проекти с МИГ-Тунджа.

В дух на благодарност беше и приветствието на Александър Карадедос – представител на Федерацията на гърците от Източна Румелия.

Спонтанно и с вълнение говори и най-възрастният участник в събора – 90-годишният Димитър Танев Джалев – Бай Мици, който всяка година се изкачва сам до поляната. Той пожела здраве и добруване на българския и гръцкия народ и добави: „Завещавам на гостите от България и Гърция – нека пазим тези благородни традиции, да ги съхраним и предадем на внуците и правнуците!“.

???????????????????????????????Водосвет и освещаване на курбана отслужи отец Амвросий с помощта на монахиня Серафима от манастир „Св. Троица“, с. Устрем.

Курбаните бяха дарени от народните представители Кирчо Карагьозов и Атанас Мерджанов, Георги Атанасов Вълчев, кмета на Голям манастир Славчо Иванов и съпругата му Ана. Майсторки на тяхното приготвяне бяха Мария Ташева и ХрисулаДучева от с. Голям манастир.

???????????????????????????????Богата празнична програма поднесоха Фолклорен ансамбъл „Тунджа“ и самодейци от селата Овчи кладенец, Генерал Инзово и Генерал Тошево. На хората се „хвана“ и най-малката участничка в събора – 5-месечната Ана, заедно със своята баба Ана.

 

 

 

?????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ???????????????????????????????

About the Author :