Седмица на четенето в община Болярово

1В периода от 22-26 октомври 2018 г. Министерството на образованието и науката организира и проведе Национална седмица на четенето. Тази инициатива е във връзка с решение на министерския съвет на Република България, с което е приет Национален план за действие през 2017-2018 г. за изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността (204-2020).

В цялата страна училища и детски градини осъществиха различни инициативи с учениците, наслова на тази седмица на четенето бе: „Езикът, който ни събира и разделя.“

В ДГ „Здравец“ – Болярово организираха няколко инициативи. По-малките, от група „Буратино“ представиха приказка „Капризната котка“ (подготвена от клуб „Детски театър“ с ръководител Стоянка Гочева по проект „Децата на Болярово – успешна интеграция в образователната система и подобряване на учебната среда в общината“). Те я представиха пред родители, гости и приятелите си от по-голямата група „Мики Маус“ и бяха заслужено аплодирани.

По-големите – от група „Мики Маус“ имаха гост – Марина Ценова, която им прочете приказката „Златното момиче“. По филиалите (Стефан Караджово, Воден и Шарково) на децата бе прочетена приказката „Дядо и ряпа“.

2Децата от група „Мики Маус“ се включиха и в инициатива на НЧ „Възраждане – 1912 г.“ – град Болярово. Те проведоха в библиотеката Ден на четенето, което е част от националната кампания. Децата бяха посрещнати от читалищния секретар Мария Христова. В библиотеката те се запознаха с приказните герои, за които пяха детски песнички и разгледаха изложбата посветена на празника на град Болярово.

В националната седмица на четенето (от 22 октомври) се включиха и учениците от ОУ „Стефан Караджа” – с. Ст. Караджово. Малките палавници от началния курс се потопиха в света на приказките, отразен чрез маратона на четенето, а също така и сътвориха илюстрации на своите любими герои. В шести и седми клас учениците се състезаваха за най-добър четец и оспорваха помежду званието „ученик с най-добър правопис”. На най-добре представилите се участници бяха раздадени награди.

3В СУ „Доктор Петър Берон“ – град Болярово също имаше няколко инициативи с учениците от всички етапи на обучение. На най-малките – първокласниците, ученици от 12 клас четоха. Отличените в четенето, бяха наградени, а това са бъдещите абитуриенти: Радостин Стоянов, Ана Мария Тодорова и Юлиана Иванова.

Учениците от 5 до 7 клас показаха знанията си в състезание в три етапа. Те бяха оценявани от жури в състав: Кольо Пехливанов (главен експерт „Хуманитарни дейности“ в общинската администрация), София Минева (педагогически съветник в училището) и Ангелина Гаджурова (преподавател по информационни технологии и математика). В първата част показваха 6подготвени от тях презентации: петокласниците бяха направили презентация за Христо Ботев, шестокласниците за Иван Вазов, а най-големите – седми клас – за Пейо Яворов. Пет точки тук получи презентацията на седми клас и по четири на другите два.

Втората част бе за правопис, където с по пет точки бяха оценени шести и седми клас, а с три – пети.

В третата част – по художествено слово, рецитали представиха отново и трите класа. Пети клас рецитираха стихотворението на Ботев „Хаджи Димитър“, шести – „Език свещен“ на Вазов и седми – „Арменци“ на Яворов. По пет точки получиха всички, освен петокласниците – техните бяха 4. Награди имаше за всеки клас – грамота и топка.

Най-големите ученици – от осми до дванадесети клас имаха гост – Кольо Пехливанов (главният експерт от община Болярово в областта на културата и образованието и дипломиран актьор). Той им прочете откъс от „Лилипутия“ (част от „Пътешествията на Гъливер“) на Джонатан Суифт. Разказва им басни, за историята и основните неща на театъра, представи им няколко монолози. Учениците бяха възхитени и искрено се забавляваха.

11 14

 

 

 

About the Author :

Leave a reply