Седмица на водното спасяване

OLYMPUS DIGITAL CAMERAДвама души са се удавили в Ямболска област през 2013 г., между които е и дете на 10 години. Инцидентът е станал в канал близо до Елхово, съобщиха на пресконференция, посветена на седмицата за водно спасяване от БЧК – Ямбол. За последните 3 години общо 8 души в региона са намерили смъртта си при водни инциденти, сред които 3 деца. В региона имапет басейни, но три от тях са закрити – в ямболските гимназии „Васил Карагьозов” и „Васил Левски” и в СОУ „ П. Яворов” – Стралджа.  Работят само басйните на ресторант „Вега” и в Елхово.

Най-честите причини за удавяния са непознаване на опасностите при къпане и плуване, незнание как да се излезе при опасна ситуация, незнание как да се помогне на попаднал в опасна ситуация човек, ниска плувна култура, лоша самодисциплина и занижен родителски контрол.

Инж. Митко Филипов, директор на Секретариата на Областния съвет на БЧК изтъкна основните направления на водноспасителната дейност, осъществявани от БЧК.

Добриела Праматарова, специалист „Водноспасителна дейност” представи информация за най-честите причини за удавянията, статистически данни за инциденти с удавени лица през последните години в България, размерите на водния травматизъм и състоянието на водноспасителната дейност в Ямболска област.

Специално място бе отделено на програмите за превенция сред деца от различни възрастови групи, които се реализират от БЧК-Ямбол в партньорство с РИО на  МОН.

Галина Александрова, директор на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – с. Зимница, община Стралджа, сподели впечатленията си от програмата „Приятели с водата”, реализирана през май 2014 г. с учениците от 2 и 3 клас с помощта на класните ръководители. Освен това, представи рисунките, изработени от децата, които ще участват в конкурса за детска рисунка на тема: „Водна безопасност” като част от Националната кампания на Държавната агенция за закрила на детето, преминаваща под мотото: „Детската безопасност – споделена отговорност и грижа”.

В момента в Ямболска област липсват подходящи и законово регламентирани места за къпане и плуване участниците изразиха мнение, че са на лице условия и предпоставки за повишаване на риска от водни инциденти, особено сред деца.

 

 

About the Author :