Седмица на водното спасяване

IMG_1805Дейностите проведени от БЧК-Ямбол през Седмицата на водното спасяване – 4-10 юни, бяха представени днес, 8 юни 2018 г., на нарочна пресконференция в БЧК. Целта е намаляване на жертвите от удавяне. Акцентът е поставен върху работата с децата, информира Добриела Праматарова, специалист в БЧК-Ямбол. В Езиковата гимназия с осмоклакници е проведено обучение по водно-спасителен минимум плюс дадени съвети към учениците, каза тя и допълни, че е доказано –  над 65 процента от удавянията стават във вътрешността на страната в неохраняеми водоеми.

На територията на област Ямбол се осъществяват четири учебни програми. Програмата “Дръж под око” се провежда за първа година тук. Тя е насочена към родители, деца и учители в детските градини. Обхванати са 30 деца и учители от детска градина “Кольо Тенев” – с. Тенево, община “Тунджа”.

IMG_1806Програмата “Приятели на водата” се провежда за пета година в 18 училища в областта. Ямболската червенокръстка организация е насочила усилията към обхващането на деца 2-3 клас и техните учители. През тази година са обхванати 845 учители и ученици.

“Водноспасителен минимум” е програма за ученици 5-12 клас. БЧК-Ямбол работи с ученици от пети, седми и осми клас. Всяка година броят на обхванатите ученици е около 2 500.

“Синьо лято” е местна ваканционна програма. По нея БЧК-Ямбол осъществява седем поредни проекта “Лятно училище по плуване” за деца на 7-11 години. Вече е започнал подборът на децата за тази година, като обучението ще е 2-27 юли 2018 г. в плувния басейн на ПГ “Васил Левски”. През миналата година са обучени 38 деца. В програмата се включват и техните родители, баби и дядовци, като за финал се организира Воден празник, на който децата показват плувните си умения и елементарни способи за оказване на помощ и самопомощ във водата.

БЧК е единствената организация, която обучава водни спасители. БЧК-Ямбол обучава в две основни квалификационни степени: воден спасител за басейн и воден спасител за море. Сертификатите, които спасителите, получават, са валидни във всяка страна от ЕС. През миналата година БЧК-Ямбол е обучила 38 спасители – по равно от двете квалификационни степени. През тази година до момента са обучени 15 нови водни спасители. В момента е даден старт за подбор на кандидати за водни спасители  от цялата страна, които да бъдат включени в курс за обучение от 18 юни в Националния учебен център на БЧК в Созопол.

На финала Добриела Праматарова даде важни съвети с цел намаляване на произшествията във вода през лятото:

Къпете се само в охраняеми водни площи. Спазвайте правилата за водна безопасност. Спазвайте съветите на спасителя и флаговата сигнализация. Не влизайте във водата след обилно хранене и употреба на алкохол. Използвайте спасителна жилетка при ползване на плавателни съдове. Винаги упражнявайте постоянен контрол над децата си във и около водата.

About the Author :

Leave a reply