Седмица на водното спасяване

OLYMPUS DIGITAL CAMERAВ изпълнение на задачите на БЧК за намаляване на риска от воден травматизъм сред деца и във връзка с предстоящия летен сезон, Ямболската червенокръстка организация стартира поредица от обучения по водноспасителен минимум с ученици от пети до единадесети клас от училищата в Ямболска област. Първите специализирани обучения се проведоха на 6 юни 2016г. и ще продължат до 10 юни 2016г. с учениците от  СОУ „Св. Климент Охридски”- град Ямбол. Инициативите са посветени на Седмицата на водното спасяване, която тази година обхваща периода 6-12 юни 2016г.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAПо време на обученията децата проявиха голяма активност при обсъждането на конкретни случаи с инциденти във водата, дадени от самите тях.  С помощта на специалиста, отговарящ за водноспасителната дейност към БЧК – Ямбол – Добриела Праматарова, учениците успяха да достигнат сами до някои от причините за трагични инциденти с деца, особено в неохраняемите водоеми, намиращи се във вътрешността на страната.

Обученията по водноспасителен минимум ще продължат да се провеждат до края на м. юни 2016г., като имат за цел да запознаят децата и младежите с основните опасности при къпане и плуване и начините за оказване на помощ и самопомощ при инцидент във водата.

Добриела Праматарова

About the Author :