Седмица на безвъзмездното кръводаряване – „Някой се нуждае от твоята кръв СЕГА”

1445026225_444По традиция всяка година по време на големи християнски празници, Българският Червен кръст – Ямбол, съвместно с Отделението по трансфузиология и хематология към МБАЛ «Св. Пантелеймон» – Ямбол, организират кръводарителски акции.

Основните цели, които си поставяме са информираност на гражданите за безвредността и безопасността на акта на кръводаряване, както и да се популяризират и утвърждават принципите на доброволност и безвъзмездност сред обществеността. Това е особено важно, имайки предвид, че доброволното и безвъзмездно кръводаряване е най-висш хуманен жест към хората, които се нуждаят от кръвопреливане във връзка с претърпян инцидент или предстояща оперативна интервенция.

Първата за 2016 година акция е посветена на Великденските празници, ще премине под мотото: «Някой се нуждае от твоята кръв СЕГА» и представлява Първи етап от годишните инициативи на организацията, посветени на безвъзмездното кръводаряване.

По този повод БЧК-Ямбол и Отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ «Св. Пантелеймон» в град Ямбол  обявяват Седмица на безвъзмездното кръводаряване, която ще се реализира през периода 25-28 април 2016г. за времето от 8.30ч. до 13.00ч.

В тази връзка се обръщаме към всички граждани и гости на град Ямбол, които желаят и могат да дарят кръв, ще имат възможност да го направят в Отделението по трансфузионна хематология /Кръвен център/. Екип ще бъде на разположение на всеки, който проявява интерес.

Надяваме се  кръводарителската акция да бъде подкрепена от видни личности и общественици на град Ямбол, представители на местната власт и медиите, които  дарявайки кръв ще дадат един добър пример на младите хора.

Според Съвета на Европа, всяка страна трябва да се самозадоволява с кръв и кръвни продукти и това е основен принцип, който е възприет от цивилизованите страни.

Напомняме, че всеки здрав човек между 18 и 65-годишна възраст може да дарява кръв поне веднъж годишно, а по този начин спасяваме поне един човешки живот.

  Добриела Праматарова

About the Author :