Седмица за пътна безопасност

102_6345Днес зам.-директорът на ОДМВР Ямбол комисар Евгени Христов обяви стартиранането на  дейностите и  мероприятия, който ще се реализират в рамките на  Третата глобална седмица за пътна безопасност  на територията обслужвана от ОДМВР – Ямбол. „ Убеден съм, че като представители на институция пряко ангажирана с безопасността на движението, служителите от дирекцията ще направят необходимото в изпълнението различните инициативи и с подкрепата на нашите партньори, обществеността и медиите ще постигнем повишаване на безопасността и намаляване на травматизма по пътищата.“- посочи той. Комисар Евгени Христов отправи благодарност  към участниците и партньори в кампанията на регионално ниво – Областна администрация, РИО, БЧК, СБА и Ямболската духовна околия и медиите. Планираните за реализиране инициативи са насочени не само към деца и ученици, а и към всички участници в движението, защото само обединените усилия могат да осигурят по-висока безопасност за децата по нашите пътища.

Областна администрация се присъедини към провеждането и популяризирането на за Третата глобална седмица за пътна безопасност на ООН. Подрепа за каузата за защита на детето на пътя, изрази зам.областният управител на област Ямбол Диана Динкова. Тя заяви, че грижата за децата е една от основните грижи за обществото ни като цяло, както и убедеността си, че представителите от различни организации и институции подкрепят тази кампанията. Г-жа Динкова изрази надежда съвместната работа да доведе до положителен резултат насочен преди всичко към предотвратяването на инциденти на пътя, както на територията на област Ямбол така и в цялата страна.

Покдрепа на кампанията засвидетелстваха и архийерейският наместник отец Панайот Чакъров, директорът на БЧК Ямбол Митко Филипов, Кънчо Илиев от СБА, Татяна Славова от РИО Ямбол, както и присъстващите медии. Деца от ЦДГ „Слънце“ Ямбол раздадоха превантивни материали, насочени към малки и големи – всички участници в движението /Визитна картичка за Третата глобална седмица за пътна безопасност на движението на ООН, която съдържа и посланието на децата на България към всички участници в движението по пътищата/.

Старши инспектор Тодор Мишинев – началник група в сектор Пътна полиция Ямбол представи по дни планираните за изпълнение конкретни мероприятия:

– На 05 май, съгласувано с РИО в четири детски и две учебни заведения  на територията на областния град ще се проведат с интересни срещи с кукли/ за по-малките/ и беседи с учениците от начален курс на обучение на тема безопасността на пътя.

– На 06 май в областта ще се проведат специализирани  полицейски операции от метода „Широкообхватен контрол“, насочени към контрол над използването на обезопасителни системи за деца, обезопасителни колани, защитни каски, проверка правоспособността на водачите на МПС и др.

– На 07 май служители от Пътна полиция и доброволци от БЧК ще извършват съмвестни мероприятия в близост и в учебни заведения.

– На 08 май, в  12.00 часа – почитане паметта на жертвите в пътни инциденти с подаване на светлинна и звукова сигнализация от патрулни автомобили и с едноминутно мълчание. Полицейските коли ще бъдат разположени в районите на детски и учебни заведения в страната, намиращи се в близост до възлови кръстовища.

 

About the Author :