Седем души са обвиняеми за нарушаване на карантината в Ямболска област

Районна прокуратура – Ямбол наблюдава седем досъдебни производства за нарушаване на противоепидемиологичните мерки, въведени в Република България със заповед на министъра на здравеопазването, насочени против разпространяването или появяването на заразна болест по хората, във връзка c усложняващата се епидемиологична обстановка, свързана с разпространението на СОVID-19 в страната.

Шест от седемте производства се провеждат като бързи такива. Първото досъдебно производство, което е образувано за нарушаване на противоепидемиологичните мерки, датира от 18.03.2020 г., а последното е образувано на 26.03.2020 г.

Пет от деянията са осъществени в град Ямбол, а по едно – в град Стралджа и село Крумово, обл. Ямбол. Припомняме, че те се квалифицират по чл.355, ал.2, вр. ал.1 от НК. За тях е предвидено наказание „лишаване от свобода“ до пет години и „глоба“ в размер от 10 000 лева до 50 000 лева.

Досъдебните производства са взети на специален надзор от Апелативна прокуратура – Бургас, съобразно указанията на Главния прокурор на Република България.

About the Author :

Leave a reply