“Свобода” бе тяхната парола

DSC00119„Вставай страна огромная” прозвуча гръмко и тържествено! И вдигна на крака всички присъстващи на тържеството в Стралджа с посвещение на великата победа над фащизма. Кметове и кметски наместници, общински съветници, педагози, младежи, ученици и между тях двама представители на ветераните от общината, останали живи след участие  във Великата отечествена през  онази тревожна 1945г. Побелелите мъже Дончо Коняров и Жеко Дойчев без команда „мирно” стояха редом с кмета на общината Митко Андонов изпънати , прави, мълчаливи и преживяваха своите спомени от битките, жертвите, болката по загиналите другари и радостта от извоюваната победа. И даваха своя пример на останалите. За свободата, която бе тяхната парола, за подвизите на фронта, бяха  въвеждащите за тържеството слова на Мария Толева, зам.кмет.

DSC04169„Какво сме ний без подвига им тих?” рецитираха учениците от СОУ”П.Яворов”. Може нашето поколение да не е участвало в битките на Драва, но сме длъжни да знаем какво е победа и чест. За времето на бурните събития от последната и най-кървава фаза на войната, за участието на бойците от стралджанската община, за кръвта и героизма разказа вълнуващо Снежана Вълкова, директор на Историческия музей. Кметът на общината Митко Андонов развълнувано поздрави ветераните и всички присъстващи на тържеството. Със своя заповед по повод 70-годишнината от края на Втората световна война и победата над фашизма г-н Андонов награди останалите живи участници във войната. На присъстващите в залата двама от тях – Дончо Коняров и Жеко Дойчев, г-н Андонов лично връчи наградите с пожеланието да са живи и здрави и да предават на младите спомена за войната, който да предизвиква всеобща гордост от победата и стремеж за съхраняване на мира. Не по-малко тържествено прозвуча призива на Жеко Дойчев: „Пазете свободата!”

DSC04165Достатъчни ли са 70 години са излезем от раните си и да забравим жестоката война? На този въпрос  с вълнуваща рецитация на стихотворението „Чакай!” даде отговор и талантливия Кольо Пехливанов,  артист и гл.експерт „Култура” при общината. Певческата група при СОУ”П.Яворов” с ръководител Желязка Тончева подари   изпълнението на незабравимата „Катюша”. Г-н Андонов имаше честта да открие фотоизложбата „70 години  от победата” припомняйки призива „Никой не е забравен, нищо не е забравено!”

DSC00117 DSC04152 DSC04154 DSC00106

About the Author :