Свещените крави

S.ChamovaНе мога да се начудя как до онзи ден имаше „свещени крави“ в основни закони в България, а днес изведнъж се оказва, че не са чак толкова „свещени“. Можело да се променят. Ами защо тогава толкова години никой не се осмеляваше дори да коментира подобно нещо?

Едното е т. нар. двойно гражданство, актуално като казус най-вече покрай българските граждани от турски произход. Оказа се, че нищо не пречи този въпрос да се реши радикално – избират дали са българи или турци и толкоз.

Второто е евентуално да се сложи край на гласуването в чужбина. Има логика – не познаваш конкретната ситуация в България, а казваш кой и как да подрежда къщичката тук. Няма място за сърдене  – връщаш се у нас, сърбаш попарата, надробена от всички нас с последното гласуване и тогава имаш думата. А и има практика – и сега се изисква уседналост при местните и европейските избори.

Казват, че всичко това имало нула влияние върху крайния резултат. Но излиза, че няма постулати, които да не могат да бъдат пипнати. Важното това да стане след достатъчно широко обсъждане.

                                                                                   Светлана Чамова

About the Author :

Leave a reply