Светът на наркотиците

human-1031060_960_720На 26 юни се отбелязва Международния ден за борба с наркоманиите и нелегалния трафик на наркотици. Датата е приета на Общото събрание на ООН през 1987 г. и изразява решителността на всички страни-членки да засилят действията си и сътрудничеството си за постигане на свят БЕЗ наркотици.

Тридесет години по-късно обаче идеята за такъв свят остава утопия.  Темата, засягаща наркотичните вещества и наркотичната зависимост, се е превърнала в една от многото банални теми в ежедневието ни, а светът, в който живеем, се е превърнал в свят НА наркотици.

Въпреки това наркоманията продължава да се смята за нещо далечно, което сякаш не е част от нашата реалност, нещо, което се случва някъде далеч от нас. Истината обаче е, че наркоманията е част от онзи „задкулисен свят”, който е точно под носа ни, но за който очите ни остават затворени, докато не се сблъскаме пряко с него.

Нека в Деня за борба с наркоманиите и нелегалния трафик на наркотици да отворим широко очите си за този „задкулисен” свят на дрогата. Разказ от първо лице, единствено число.

Той е на осемнадесет години. Ученик. В град Ямбол. Преди три години за пръв път опитва трева на парти. Не забелязва промяна в усещанията си и това провокира интереса му да опита отново. Няколко месеца по-късно пробва за втори път. Сам. Този път усеща промяната:

Почувствах странна енергия. Реших да се изправя и да вляза в стаята си, но не успях. С всяка изминала минута чувствах все повече неща, които сякаш бяха паранормални. Сякаш бях фитил, който са запалили и бавно изгарях. Виждах цветове – дори със затворени очи. Минаваха странни мисли през главата ми…

След няколко докосвания до света на наркотиците, те стават нормална част от ежедневието на героя ни. Споделя, че пуши поне по веднъж на ден. Рекордът му е четиринадесет пъти.  А разговорите с дилъри по телефона, са по-чести от разговорите с родната му майка.

Надява се, че този етап от живота му ще премине, но засега е в своята върхова форма и това води до употребата и на по-сериозни от тревата вещества. Пробва метамфетамини за пръв път, когато му се налага да не спи две поредни нощи: „Имах огромен прилив на енергия. Чувствах се в рая, докато бях под въздействието им, а след като ефекта отмина, сякаш бях на смъртния си одър.”

Героят ни не намира точна причина за прибягването си до наркотиците. Счита, че е породено от сбор от обстоятелства, а на първо място стои заобикалящата го социална среда. Бъдещето си определя като неясно. Същевременно усеща, че тревата вече не задоволява достатъчно потребностите му и заявява, че това го кара да опитва и по-сериозни наркотични вещества. Наясно е с последиците, които могат да предизвикат те, но въпреки това казва, че единствено, което би го спряло да употребява дрога, е смъртта.

Опитите на обществото да се бори с наркотиците и наркотичната зависимост Той определя като напразни. За тематичния концерт, състоял се в град Ямбол в началото на месеца споделя:

Почти всяка година аз и моите приятели се напушваме на самия концерт. Тази година също го направихме. Имаше дори възрастни хора, които вземаха наркотици, докато детето им си играеше с конструктор на съседната пейка.

Съветът му към младите хора е да стоят на страна от тези вещества и да не стават част от „задкулисния” свят на наркотиците: „Смяташ, че те са стъпало към рая, но колкото по-нависоко се издигаш, толкова по-голяма става душевната и умствената умора. Накрая просто се сриваш и стълбите към рая се превръщат в надолнище към ада.”

Кой е Той? Как ще продължи историята му? Щастлив ли ще бъде краят й? Множество въпроси без отговор…

НЕ ПОСТАВЯЙ СЕБЕ СИ ПРЕД ТЕЗИ ВЪПРОСИ! Наркотиците не решават, а множат проблемите. Те са средството на слабите хора да се справят с отговорностите на живота. Силните, смелите, дръзките хора намират начин да изразяват себе си БЕЗ наркотици!

АЗ ПРОПАГАНДИРАМ СИЛАТА, А НЕ СЛАБОСТТА!      

 

Станислава Гатева

18 години

About the Author :

Leave a reply