Светът и ние

S.ChamovaВсяко пътуване извън родината е начин за самоизмерване – да се видим как стоим като българи и как изглежда нашето сред останалия свят. А въобще не стоим чак толкова зле. Това, което ни липсва, е самочувствие и способност справедливо да оценяваме родното. Няколко примера. Българският турист напр., може да е малко по-свит, но затова пък е много по-коректен и уважаващ чуждите традиции. На фона на западняци, които безцеремонно се пререждат на опашки, азиатци пият кафе в храмовете и си правят ухилени селфита пред статуята на разпънатия Христос.

България има прекрасна национална кухня. Не е толкова прочута като някои други, но по нищо не им отстъпва. Напротив.

Ако си мислим, че у нас са най-големите неуредици – грешим. На голямо европейско летище до половин час преди полета чекиране не се осъществяваше, никаква информация от никъде, а служителките – пълно безхаберие. Полетът закъсня, но никой не се притесни и на йота.

Та не бива да бъдем прекалено черногледи и строги към себе си. Имаме си много кусури, но не сме по-лоши от другите. А за да имаме самочувствие, трябва повече да се харесваме като българи. Има за какво.

                                                                                                                                                                                       Светлана Чамова

About the Author :