Светъл лъч в Странджа: хората, чиито животни бяха унищожени, имат отново право да отглеждат

ovceХората от село Шарково и други населени места на община Болярово вече имат повод за малко повече радост и започват да възстановяват животните си. Това става възможно след издадената заповед на изпълнителния директор на БАБХ (РД 11-31/09.01.2019 г.), с която се отменят предходни заповеди или определени точки от тях.

Новата заповед е на основание чл. 47, ал. 1, 2 и чл. 117, ал.1 , т.112 от Закона за ветеринаромедицинската дейност и във връзка с епизоотичната обстановка през 2018 г. и контрола на болестта чума по дребните преживни животни в България.

50275093_821269388215541_5288568672388907008_nВ заповедта, освен отмяната на точки от предходните, се нарежда: движението на дребни преживни животни с произход от общините Болярово, Елхово, с. Поляна (община Стралджа) от област Ямбол и населените места от общини Средец, Созопол, Приморско, Малко Търново и Царево (област Бургас) в рамките на територията на България да се осъществява след клиничен преглед от официален ветеринарен лекар, извършен в рамките на три дни преди движението и издаване на ветеринарномедицинско свидетелство за движение от официален ветеринарен лекар. Движението на дребни преживни животни с произход областите Ямбол, Бургас, Хасково, извън посочените, предназначени за незабавно клане, до населени места в останалите области на България да се осъществява след клиничен преглед от официален ветеринарен лекар, извършен в рамките на три дни преди движението и издаване на ветеринарномедицинско свидетелство за движение от официален ветеринарен лекар. Движението на дребни преживни животни с произход от населени места от областите Ямбол, Бургас и Хасково извън територията на България да се осъществява след отрицателен резултат, получен от серологично лабораторно изследване на проби, взети от официален ветеринарен лекар, 0621198001531746700_715650_600x458_actualnoклиничен преглед от него, извършен в рамките на три дни преди движението и изследване на ветеринарномедицинско свидетелство за движение от официален ветеринарен лекар.

С тази заповед, възприемана като добра новина от стопаните за махане на карантината, е дългоочакваното позволение на загубилите животните си хора от района, за възможност за закупуване на нови животни.

Някои от стопаните, загубили овцете и козите си, се пренасочиха към отглеждане на едър рогат добитък, за да запазят животинските си обекти. Други чакаха да имат право отново да отглеждат дребни преживни животни и да възстановят поне част от стадата си. Това вече е факт и хората със страх, но и с надежда, започват да вземат по някоя овца и коза. Именно това потвърди и кметът на село Шарково Иван Апостолов: „Хората все още не могат да се възстановят от тази психическа травма” споделя той с тъга. Те са били обезщетени, но част от тях са минали на едър рогат добитък.

8-26Тодорка Сакалиева, станала известна като баба Дора, получи вече първата си козичка. Тя е подарък от семейството на Симеон от Равнец – хора, тежко пострадали преди година от наводнение, които успяха да се вдигнат на крака с помощта на доброволци от цялата страна. Тодорка признава, че й е тежко след смъртта на 165-те й животни, но сега е готова да отгледа ново стадо.

Животни ще започнат да отглеждат и други пострадали от принудителното умъртвяване на стадата си хора от района. За част от тях това бе единствения поминък и пазеха парите си от обезщетението за нови животинки. Надежда за това има и странджанци за пореден път ще докажат, че умеят да се съвземат от тежките удари на съдбата и да продължат несломими напред. Дано това е последното изпитание за тях!

About the Author :

Leave a reply