Светослава Рудолф не била Симеон Радев, но пишела за Строителите на съвременна България

светославаПри огромен интерес  тръгна представянето на новата книга на журналистката Светослава Рудолф „Лице за милиони”, появила се в издателство „Сиела”. Лицето за милиони, което наистина има милиони, Красимир Дачев,  също бе в Художествената галерия, където публиката видя един от най-крупните родни индустриалци.

„Написала съм книгата по-простичко, на по-разбираем език, защото икономиката е твърде специфична материя и многото термини биха затруднили читателите”, каза Светослава Рудолф, позната досега само като автор на книга за Кръстника на българската мафия Иво Карамански.

Изкуствената блондинка ( в зората на Прехода, Светослава бе огнена брюнетка, носеше фамилията Стаева, тогава бе един от най-интересните репортери, с напористите си въпроси из коридорите на парламента, тогава Сашо Диков още  го нямаше на тая писта), сподели, че има намерение да напише поредица от книги за Строителите на съвременна България.

”Това ще бъдат книги за хора, които са лидери в държавата ни, и са имали доверие към мен, уточни Стаева, която е най-известна с фамилията Тадъръкова, и с „циганската” сапунка, разиграна преди време с бившия и вече съпруг, един от най-доверените хора на Ахмед Доган, станал и шеф на Държавен фонд „Земеделие”.

В хода на срещата се разбра, че допирът на Рудолф до собственика на „Свилоза” и дузина други предприятия Дачев, идва също по линията на Димитър Тадъръков. „Много е трудно да се постигне доверието на бизнесмени от ранга на Красимир Дачев”, обясни още в Ямбол авторката на „Лице за милиони”.

Дачев, който след  десетина дни ще навърши 65 години, изглеждаше в чудесна форма, оказа се, че вече е навлязъл в Ямбол, чрез гостуване на учениците в Гимназията с преподаване на чужди езици. „Там исках да направим един урок по амбиция”, сподели бизнесменът. „В България всеки учи право или икономика, а държавата ни има нужда от технически специалисти. И като завършат право, психология или икономика, няма какво да работят, и понеже ги е срам да почнат нещо друго, отиват в чужбина да мият чинии”, заяви Красимир Дачев.

Интересна  фигура, той припомни, че в родния му Свищов е традиция още от Възраждането да се дарява на града : читалище, гимназия, Стопанска академия.”Първите  индустриалци на България са били и първите държавници, защото те са били на терена, те са били „в лайната”, заяви Красимир Дачев. Той и в Ямбол повтори една своя стара теза, тази за липсата на технически кадри – инженери, заварчици, стругари. За тази липса собственикът на „Свилоза” обвини държавата, макар че поне аз не разбирам защо българските бизнесмени не предлагат стипендии на юноши или на студенти, за да имат после сигурна и качествена работна ръка.

„Само в Европа милионерите са възрастни, стари вече хора, В Азия, в САЩ, това отдавна не е така, и тая тенденция тук, в Европа, само старите да са много богати, не е добра”, каза още пред препълнената зала в Галерия „Жорж Папазов” свищовлията.

About the Author :