Световно признание за Енчо Керязов и Йордан Йовчев

DSC05279Ямболският акробат и цирков артист Енчо Керязов и легендата на българската спортна гимнастика Йордан Йовчев получиха ново признание от Световната асоциация по акробатика, която е със седалище в САЩ. На 11 септември двамата българи ще бъдат приети в “Галерията на легендите” на Световното акробатично общество в Лас Вегас.

Керязов и Йовчев ще бъдат наградени за изключителен принос към спорта в световен мащаб. Енчо Керязов е отличен в категорията “професионална акробатика”, а Йовчев в раздела “спортна акробатика или гимнастика”.

“Акробатичното общество ще почете и приеме за първи път в своята история двама от най-големите спортисти на България”, заяви президентът на Световната акробатична асоциация Дейвид Джейкъбс.

Тези отличия те получават за заслугите и постиженията за развитието на спорта в съответната категория. И двамата спортисти ще бъдат наградени за техните постижения и приноса им за развитие на акробатиката в световен мащаб като легенди в Акробатичното общество и ще бъдат приети в Галерията на легендите за 2016 г. Кандидатурите им бяха одобрени единодушно от Съвета на директорите.

Енчо Керязов е един от най-известните циркови артисти на България. Част от постиженията му са:

2002 г. – първа награда на фестивала „Диана и Херман Ренц“; Холандия – 2002 и 2004 – цирков артист на годината; Холандия 2004 г. – Награда на публиката на фестивала „Диана и Херман Ренц“; Холандия – 2005 г. – цирков артист на годината; Германия – 2006 г. – цирков артист на годината; „Сребърна звезда“ от международен цирков фестивал в Гренобъл, Франция.

През 2007 г. той получи наградата „Сребърен клоун“ на Световния цирков фестивал в Монте Карло. В 110 годишната история на българския цирк, Енчо Керязов е първият и единствен цирков артист, който получава тази награда за солово изпълнение. Всички награди досега са печелени от групови номера или трупи. Тази награда даде възможност Енчо да подпише седемгодишен договор с най-престижния цирк в ЕС – Ронкали, кат по този начин стана един от най-високо платените циркови артисти.

Енчо Керязов е почетем гражданин на Ямбол, а на 24 май 2013 г., в чест на Деня на българската просвета и култура, по предложение на Съюз на артистите в България, той бе удостоен с високото държавно отличие „Златен век“.

През 2016 година участва като соло еквилибрист в 40-то юбилейно издание на цирковия фестивал в Монте Карло, преминало под мотото „Най-доброто от най-доброто“.

През 2011 г. Енчо Керязов създава фондация, носеща неговото име, която подкрепя талантливи деца в България с постижения в областите „Образовани“, „Изкуство“ и „Спорт“. Съветът на директорите на фондацията включва легендарните български спортисти Нешка Робева и Йордан Йовчев.

Йордан Йовчев е най-големият и успешен български гимнастик. Участва на шест поредни олимпиади от 1992 до 2012 г. Така той става първият гимнастик, участвал в шест олимпийски игри в историята на спорта. Неговите постижения са:

През 1991 на Европейското първенство за юноши до 18-годишна възраст, провело се в Атина, става вицешампион в многобоя.

През 1996 на Европейското първенство в Копенхаген става вицешампион на халки и четвърти в многобоя.

През 1996 на Олимпийските игри в Атланта остава четвърти на халки.

През 1999 на Световното първенство в Тянцзин става бронзов медалист в многобоя.

През 2000 на Европейското първенство в Бремен остава четвърти на халки.

През 2000 на Олимпийските игри в Сидни става двоен бронзов медалист на земя и халки.

През 2001 на Световното първенство в Гент става двоен Световен шампион на земя и халки.

През 2002 на Европейското първенство в Патра става Европейски шампион на халки, Европейски вицешампион на земя и Европейски вицешампион в многобоя.

През 2002 на Световното първенство в Дебрецен става двоен Световен вицешампион на халки и земя.

През 2003 на Световното първенство в Анахайм става двоен Световен шампион халки и земя.

През 2004 на Олимпийските игри в Атина взема бронзовия медал на земя и сребърния на халки.

През 2009 на Световното първенство в Лондон взема сребърен медал на халки.

Световното акробатично общество на Съединените американски щати приветства двамата най-големи и най-изявени спортисти в своята Галерия на легендите за 2016 г.

The World Акробатика общество на Съединените американски щати, приветства две от на България, най-голямото и най-изявените спортисти на неговата 2016 Галерия на легендите!

About the Author :