Световно признание за двама изключителни българи-акробати

encho&dancho11 септември! Дата на разтърсващи събития! На тази дата едно разтърсващо събитие е предизвикано от двама българи! То ще накара много хора в България и по света да заплачат! Този път от радост! 

Президентът на Световната Акробатична Асоциация Дейвид Джейкъбс обяви: „За мен е чест да ви съобщя, че за първи път нашата асоциация ще награди българи! Г-н Енчо Керязов – в раздел “Професионални акробати” и г-н Йордан Йовчев – в раздел “Гимнастика”. Вземайки предвид техните световни постижения в развитието на тези спортове, двамата атлети получават наградата  за изключителния си принос в световен мащаб и са приети като легенди в Световната Акробатична Асоциация. Кандидатурите ина двамата атлети са единодушно одобрени от Борда на директорите“.

Официалната церемония по връчване на наградите се проведе в Лас Вегас, Казино „Тускана“, на 11. 09. 2016 г.

Енчо Керязов изпрати благодарствено писмо до Борда на директорите на Световната акробатична асоциация. Поради неотложни професионални ангажименти прославеният артист нямаше възможност да присъства лично, но писмото беше прочетено от неговия приятел от детските години и син на неговия треньор по акробатика – трикратния световен шампион Димитър Минчев.

В писмото е посочено: „Уважаеми членове на Борда на Световната акробатична асоциация!

Dancho nagradaУважеми колеги, приятели на акробатичните спортове и гости!

Искрено съжалявам, че поради неотменими служебни ангажименти тази вечер не мога да бъда сред Вас, в този обичан от мен град на Съединените американски щати!

За мен е голяма чест единодушното решение на Борда на директорите на Световната акробатична асоциация моето име да бъде включено в този почетен списък, редом с името на велики артисти, като легендата Dolly Jacobs. Много съм радостен, че моят голям приятел и идол на милиони хора по света – Йордан Йовчев – е също сред удостоените с Вашето голямо признание!

Ще ми се да вярвам, че подобни събития на тази много драматична дата в историята на нашия век изобщо, ще затвърждават увереността ни в силата доброто в света, за който ние безспорно сме отговорни!!!

Аз лично през 2011 г. основах фондация, като една от нейните основни цели е да подпомага талантливите деца на България в областите „Спорт“, „Изкуство“, „Образование“. Дълбоко съм убеден и вярвам, че всяко високо постижение трябва да бъде показвано; всяко добро дело да получи признание; всеки добър пример да бъде популяризиран, а хората със заслуги да получават подобаваща оценка и уважение така, както Вие го правите с въвеждането ни в тази своеобразна Зала на славата! По този начин постиженията на най-добрите ще служат за пример и на нашите деца. А когато пред човек стои добър пример, той се въодушевява, има ясна цел, на която ще служи всеотдайно с радостна упоритост, търпение и труд!

Encho nagradaПриемете моята най-искрена лична благодарност и благодарността на всички българи – почитатели на нашия красив и благороден спорт, който Вие с такова достойнство пропагандирате и защитавате пред целия свят!

Йордан Йовчев изрази своята благодарност чрез видеообръщение:

„Голяма чест е за мен да бъда включен в това голямо събитие, организирано от Световната акробатична асоциация.

За съжеление не мога да присъствам, но искам да поздравя всички, които са заслужили да бъдат удостоени с тази голяма чест и всички, които са се трудили да организират това прекрасно събитие.

Благодаря ви много и успех на всички!

Легендите:

Енчо Керязов е най-известният в света български цирков акробат и еквилибрист.

3103_620___Роден е на 15 октомври 1973 г. в Елхово. Майка му и баща му са учители. Започва да се занимава с акробатика на 6-годишна възраст. Завършва спортно училище, става майстор на спорта и влиза в националния отбор на България по акробатика. По-късно става цирков акробат и гастролира в Австрия, Германия, Финландия, Англия, Испания и други европейски държави, а след 2000 година започва самостоятелна кариера на еквилибрист. 2002 г. – Първа награда на фестивала „Диана и Херман Ренц“ – Холандия 2002 г. – Цирков артист на годината – Холандия 2004 г. – Цирков артист на годината – Холандия 2004 г. – Награда на публиката от фестивала „Диана и Херман Ренц“ – Холандия 2005 г. – Цирков артист на годината – Германия 2006 г. – „Сребърна звезда“ от международния цирков фестивал в Гренобъл, Франция.

През 2007 г. получава наградата „Сребърен клоун” на Световния цирков фестивал в Монте Карло.

В 110-годишната история на българското цирково изкуство Енчо Керязов е първият и единствен български цирков артист, на който се присъжда това отличие за солов номер. Всичките „клоуни“ досега са печелени от масови номера. Този приз му носи привилегията да подпише седемгодишен контракт с най-престижния цирк на Евросъюза – „Ронкали“ и да бъде най-скъпо платеният БГ цирков артист в момента.

Las VegasПървото признание у нас идва от екипа на енциклопедичното издание „1000 причини да се гордеем, че сме българи“, където е вписан като 356-тата от тези хиляда.

Той е почетен гражданин на Ямбол от 2011 г.

На 24 май 2012 г., в чест на Денят на българската просвета и култура и по предложение на Съюза на артистите в България е удостоен с високото държавно отличие „Златен век“.

През 2011 г. Енчо Керязов учредява фондация на свое име, която подкрепя талантливите деца на България със световно значими постижения в областите „Спорт“, „Изкуство“ и „Образование“. Пъроначално наградите са предвидени за деца от Ямбол и Ямболска област, а от 2015 г. те са национални. В Управителния съвет на фондацията са включени легендарните спортисти Нешка Робева и Йордан Йовчев, а в спектаклите „Нощ на звездите“, които се изнасят в подкрепа на младите български таланти, всяка година вземат участие световно известни артисти и спортисти!

Енчо Керязов спечли и титлата „Будител на годината“ в класацията за 2015 г. на Радио ФМ.

Йордан Йовчев е най-успелият български гимнастик. В кариерата си има четири олимпийски медала – един сребърен и три бронзови. Два пъти е двоен световен шампион на земя и халки на първенствата в Гент и Анахайм през 2001 и 2003, и двоен световен вицешампион в Дебрецен през 2002 г.

На олимпийските игри в Атина Йовчев спечелва сребърен медал, като незаслужено златният му е отнет. Съдиите присъждат златното отличие на гърка Димостенис Тамбакос, въпреки че Йовчев се представя по-добре от представителя на домакините. Тогава трети става една легенда в спорта, името му е Юри Чеки. Прякорът му е „Властелинът на пръстените“ (халките) заради 15-те му златни и 7 бронзови медали от големи състезания. По време на награждаването, обаче, се случва сцена, която организаторите не предполагат: когато отиват към публиката, Юри Чеки хваща ръката на Йовчев и я вдига победоносно пред публиката, с което посочва еднозначно, че Йордан Йовчев е номер 1. Псевдо-шампионът грък остава изолиран встрани, като Юри Чеки умишлено го игнорира и не пожелава да го прегърне.

 

About the Author :